Eenvoudige zuurkoolsoep met spekjes en karwijzaad

Zuurkool is niet alleen maar gezond, maar je kunt er ook allerlei heerlijke gerechten mee maken. Probeer onze zuurkoolrecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke zuurkoolgerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze eenvoudige zuurkoolsoep? Makkelijk klaar te maken en snel klaar. Zuurkoolsoep is lekker als tussendoortje voor de hartige trek, bij de lunch of als voorgerecht.

INGREDIËNTEN
 
250 gram zuurkool
1 ui
1 teentje knoflook
50 gram gerookte spekblokjes
30 gram boter
1/2 theelepel karwijzaad
30 gram bloem
1 liter bouillon
1/8 liter zure room
peper en zout
Garnering: crème fraîche en eventueel wat zuurkool en spekjes

TIP
Liever vegetarisch?
Vervang dan de spek door de lekkere bacon van De Vegetarische Slager.
Oók verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

BEREIDING
 
  • Smelt de boter in een grote pan en bak hierin het spek langzaam uit.
  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Pers de knoflook uit.
  • Voeg ui, knoflook en karwijzaad toe aan de ui en fruit het geheel tot de ui glazig is geworden.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een zeef.
  • Snijd of knip de zuurkool fijn.
  • Voeg de zuurkool toe en laat 10 minuten mee garen terwijl je het regelmatig omschept.
  • Roer nu de bloem er door en meng dit goed.
  • Schenk er – onder voortdurend roeren – met kleine scheutjes voldoende bouillon bij om er een gladde massa van te maken.
  • Voeg daarna onder voortdurend roeren, de overige bouillon toe.
  • Laat de zuurkoolsoep nog 10 minuten doorkoken op halfhoog vuur. Af en toe roeren.
  • Klop de zure room los en verdun deze met een beetje hete soep.
  • Schenk dit daarna in de soep, maar laat de zuurkoolsoep niet meer koken, anders gaat de room schiften.
  • Breng de soep op op smaak met peper en zout.
  • Garneer de zuurkoolsoep met een lepel crème fraîche en wat achtergehouden zuurkool en spekjes.
  • Eet smakelijk.

Terug naar Zuurkoolrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail