Eikenbladslaquiche met verse geitenkaas en amandelen

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Waarschijnlijk hebt u dit nog nooit gegeten, maar het is lekker deze eikenbladslaquiche met verse geitenkaas en amandelen, kan ik u vertellen. Proberen dus maar.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Wilt u een bijzondere lunch of diner serveren, probeer dan eens deze eikenbladslaquiche uit. U kunt er uiteraard ook een hartige taart mee maken door een springvorm te gebruiken en de hoeveelheden ongeveer te verdubbelen (afhankelijk van de grootte van de springvorm). De eikenbladslaquiche of -taart is zowel lauwwarm als koud overheerlijk.

INGREDIËNTEN
 
1 krop eikenbladsla
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 vel kruimeldeeg of velletjes bladerdeeg
25 gram amandelschilfers
3 eieren
200 ml zure room
150 gram verse geitenkaas
1 eetlepel maïszetmeel
1/2 theelepel nootmuskaat
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Ontdooi het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de basis van de krop.
  • Hak de bladeren grof en blancheer de sla 1 minuut in kokend water.
  • Giet af, wring een beetje uit en laat afkoelen op keukenpapier en/of dep zo droog mogelijk met een schone theedoek.
  • Fruit de ui glazig in een beetje olijfolie en laat afkoelen.
  • Klop de eieren op met het maïszetmeel, de room en de geitenkaas.
  • Maak af op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Doe de sla en de ui erbij en meng voorzichtig, maar goed.
  • Bekleed een quichevorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Giet de vulling er in.
  • Zet ongeveer 40 minuten in de oven.
  • Bestrooi na 30 minuten met de amandelen.
  • Let op dat de bovenkant niet verbrand. Bent u tevreden over de kleur, maar moet de quiche nog even bakken,leg er dan losjes wat aluminumfolie overheen, want het water moet zoveel mogelijk kunnen verdampen.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail