Falafels van tuinbonen

De meeste falafels die wij hier kennen, worden van kikkererwten gemaakt. Maar in sommige Arabische landen werden of worden traditioneel falafels van tuinbonen gemaakt. Nou ben ik een groot tuinbonenliefhebber, dus hier een recept voor falafels van tuinbonen.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze falafels van tuinbonen, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
2 rode uien
6 tenen knoflook
bosje platte peterselie
bosje koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderzaad
1/2 theelepel bakpoeder
3 eetlepels sesampasta
zout en peper
bloem (optioneel)
olijfolie of kokosolie
BEREIDING
 
  • Dop de tuinbonen en kook ze 5 minuten in een laagje kokend water met een flinke scheut melk en laat afkoelen
  • Snijd de ui, knoflook, peterselie en koriander in kleine stukjes.
  • Doe de tuinbonen, ui, knoflook, peterselie, koriander, sesampasta en de andere specerijen in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer alles tot een gladde massa.
  • Doe de puree in een kom en maak uw handen nat. Als u er mooie balletjes van kunt rollen zonder dat het uit elkaar valt of verkruimelt is het goed.
  • Als de massa te droog is, voegt u een klein beetje olijfolie toe.
  • Kunt u geen balletjes rollen omdat de massa te nat is, voeg dan stapsgewijs kleine beetjes bloem toe.
  • Laat nu alles een half uur rusten op kamertemperatuur.
  • Daarna gaat u balletjes draaien. Eventueel kunt u deze plat drukken in de vorm van mini-burgers.
  • Laat vervolgens de balletjes ongeveer een kwartier rusten, voordat u ze gaat bakken.
  • Verhit een klein beetje olie in een pan en bak de falafels van tuinbonen op een middelmatig vuur om en om goudbruin
  • Smullen maar!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail