Frittata met broccoli en doperwten

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Frittata met broccoli en doperwten is zowel warm als koud lekker. Behalve als lunch met wat brood of als basis voor het diner, is deze frittata daarom ook heerlijk als borrelhapje.

Probeer, behalve deze frittata met broccoli en doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
75 gram broccoliroosjes
75 gram doperwten diepvries of blik)
10 zongedroogde tomaten
100 gram bosui
2 teentjes knoflook
75 gram waterkers
handvol dille en peterselie
4 eetlepels olijfolie
9 eieren
100 gram gorgonzola
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi de diepvriesdoperwten of laat ze uitlekken, als je een blikje gebruikt.
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes.
  • Blancheer de broccoli max. 4 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Snijd de bosui in dunne ringetjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in wok of koekenpan.
  • Bak de bosui en de uitgeperste knoflook tot de bosui wat zachter is.
  • Klop de eieren los in een kom.
  • Hak de zongedroogde tomaatjes in fijne stukjes en voeg toe aan de eieren.
  • Snijd de dille en de peterselie fijn en voeg toe.
  • Knip de waterkers en voeg toe.
  • Voeg de uitgelekte doperwten en broccoli toe.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan die ook in de oven kan.
  • Giet het eimengsel erin en verdeel de gorgonzola erover.
  • Laat 8 minuten bakken op een laag vuur.
  • Zet daarna de pan nog 20 minuten in de oven tot het ei net is gestold.
  • Laat de frittata een paar minuten rusten en iets afkoelen.
  • Snijd de frittata in punten en serveer.
  • Eet smakelijk!

TIP
Om de luchtigste frittata te krijgen, meng je alles pas op het allerlaatste moment, vlak vóórdat je gaat bakken.

Heb je geen pan die zowel op het vuur als in de oven kan, dan kun je alles eventueel ook meteen in een ovenschaal doen en wat langer in de oven laten. Pas dan wel op dat de bovenkant niet verbrand. Dreigt dat te gebeuren, dan is dat simpel op te lossen door er halverwege wat aluminiumfolie overheen te leggen. Maar houd het dus af en toe in de gaten!

ALGEMENE TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail