Frittata met groene asperges en geitenkaas

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Frittata met groene asperges en geitenkaas is heerlijk als lunch of als diner. Voor de lunch serveert u deze frittata met groene asperges met echt lekker brood, en u hebt een superlunch. Als diner kunt u er ook nog een lekkere salade bij serveren en u heeft een heerlijk diner, dat niet al teveel voorbereidingstijd kost.

Een frittata hoort eigenlijk deels op het vuur en deels de oven bereid te worden. Maar ik heb geen pan die en op vuur en in de oven kan, bovendien is mijn oventje niet groot genoeg voor een pan. Deze frittata met groene asperges heb ik daarom na het roerbakken in een quichevorm in de oven geplaatst. Gaat ook prima en wordt hij niks minder lekker van.
Probeer, behalve deze frittata met groene asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 bos groene asperges
1 ui
handvol verse basilicum
verse dille
olijfolie
125 gram zachte geitenkaas
100 ml slagroom
75 gram Parmezaanse kaas
6 eieren
zout en zwarte peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200′ C.
  • Pel de ui en hak in redelijk grove stukken.
  • Was de groene asperges, verwijder het kontje en snijd of breek in stukken.
  • Bak de ui in wat olijfolie glazig.
  • Voeg de groene asperges toe en roerbak even.
  • Vet een quichevorm in en leg het ui-aspergemengsel erin.
  • Meng in een kom de eieren met de slagroom, in reepjes gesneden basilicum, wat fijngesneden dille en de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verdeel het eimengsel over de asperges.
  • Verkruimel de geitenkaas er in grove stukken overheen.
  • Strooi nu de rest van de geraspte Parmezaanse kaas over het geheel.
  • Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat het ei gestold is en de bovenkant bruin begint te kleuren.
  • Leg voor het serveren nog wat takjes dille erop.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail