Gazpacho van groene en witte asperges met melkschuim

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Gazpacho van groene en witte asperges met melkschuim is een bijzondere en lekkere koude soep voor mooie lentedagen en bijvoorbeeld bijzondere picknickmaaltijden. Voor een picknick laat u gewoon het melkschuim achterwege. De gazpacho ziet er dan wat minder spectaculair uit, maar is zeker niet minder lekker. De gazpacho van groene en witte asperges is natuurlijk ook heerlijk als lunch, als tussendoortje of als voorgerecht.

Probeer, behalve deze gazpacho van groene en witte asperges ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 bussel groene asperges
1 bussel witte asperges
50 gram jonge spinazie
1 ei
3 dl kippenbouillon
citroensap
1 dl volle melk
1 dl halfvolle melk
peper en zout
BEREIDING
 
 • Verwijder de uiteinden van de groene asperges, was en snijd in grove stukken.
 • Blancheer de groene asperges samen met de jonge spinazie.
 • Spoel af onder ijskoud water om de mooie groene kleur te behouden.
 • Schil de witte asperges, verwijder het harde gedeelte en kook ze beetgaar.
 • Snijd de witte asperges in stukken en zet apart.
 • Kook een ei, ongeveer 5 minuten.
 • Maak van de groene asperges, spinazie, kippenbouillon, het ei en de halfvolle melk een mooie gladde soep met de staafmixer.
 • Maak af op smaak met zout en peper en enkele druppels citroensap.
 • Gebruik de staafmixer op hoge snelheid om schuim te maken van de volle melk.
 • Verdeel de koude soep over de borden.
 • Verdeel de stukken witte asperges over de borden.
 • Lepel vlak voor het serveren een lepeltje melkschuim over de soep.
 • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail