Gebakken hamrolletjes met groene asperges en mozzarella

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Gebakken hamrolletjes met groene asperges en mozzarella zijn heerlijk als voorgerecht of als borrelhapje.

Probeer, behalve deze gebakken hamrolletjes met groene asperges en mozzarella, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 bussel groene asperges

5 sneetjes gerookte ham

2 bollen mozzarella

2 eetlepels vloeibare boter
BEREIDING
 
  • Breng in een pan twee liter water aan de kook met een beetje zout.

  • Snijd ongeveer 2,5 cm van de onderkant van elke asperge.
  • 
Halveer de asperges.
  • Blancheer de asperges 2-3 minuten in het kokende water. 

  • Giet voorzichtig af en houd de asperges daarna onder koud stromend water. 

  • Laat goed uitlekken.

  • Snijd elk sneetje ham in de lengte doormidden. 

  • Snijd de bollen mozzarella in plakjes.
  • Halveer de plakjes mozzarella.
  • 
Leg op elk (half) sneetje ham een schijfje mozzarella en een halve asperge.
  • 
Rol de ham op en maak vast met een houten prikkertje.

  • Verhit wat vloeibare boter in een koekenpan. 

  • Bak de hamrolletjes totdat de mozzarella gesmolten is. 

  • Serveer warm.
  • Smullen maar!

 
TIP
In dit recept heb ik groene asperges gebruikt, maar u kunt deze gebakken hamrolletjes met groene asperges en mozzarella natuurlijk ook maken met witte asperges. Is iets anders van smaak, maar niet minder lekker.


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.
 
Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
 
 

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail