Gebakken kropsla

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze gebakken kropsla? Weer zo’n leuk recept van een chefkok, dit keer van Herman den Blijker.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Hoewel deze gebakken kropsla het recept is van een chefkok is het makkelijk klaar te maken. Maar misschien is dat wel het kenmerk van goede chefkoks? In ieder geval deze gebakken kropsla is heerlijk als groentegerecht bij de hoofdmaaltijd.

INGREDIËNTEN
 
2 kroppen sla
1 wortel
1 plak knolselderij
1 prei
1 sjalot
3 dl kippenbouillon (of andere bouillon naar smaak)
boter
zout
ijswater
BEREIDING
 
  • Was en snijd wortel, knolselderij, het witte deel van de prei en de sjalot in dobbelsteenjes.
  • Breng in een hoge pan water met veel zout aan de kook.
  • Dompel de kroppen sla ongeveer 20 seconden in het kokende water.
  • Dompel ze uit het kokende water direct in het ijswater door ze bij de stronk vast te houden.
  • Dompel ze een paar keer, zodat meteen al het zand eruit is.
  • Droog de kroppen tussen twee schone theedoeken.
  • Snijd de kroppen door de helft en haal de stronk eruit.
  • Duw de stukken terug in een vorm van een kleine sla.
  • Neem een koekenpan en bak de sla in boter op de bolle kant.
  • Laat ze kleuren en voeg de gesneden groente toe.
  • Blus alles af met de bouillon.
  • Draai de sla om en zet het vuur laag.
  • Laat alles ongeveer 6 tot 7 minuten garen.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail