Gebonden aspergesoep met bieslook
Een eenvoudige vegetarische soep

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Deze gebonden aspergesoep met bieslook is een eenvoudige, maar lekkere vegetarische soep. Gebonden aspergesoep met bieslook is heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve gebonden aspergesoep met bieslook ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
2 liter koude aspergebouillon (getrokken van schillen en uiteinden, of bewaard kookvocht)
2 sjalotten
4-6 gekookte witte asperges
60 gram boter
60 gram bloem
2 groentebouillonblokjes
verse bieslook
BEREIDING
 
  • Kook de asperges of gebruik de restanten asperges van een eerdere aspergemaaltijd.
  • Snijd de gekookte asperges in stukken en laat de kopjes heel.
  • Leg de aspergekopjes opzij voor de garnering.
  • Smelt de boter in een ruime pan en voeg de sjalotten toe.
  • Bak op een laag vuur totdat de sjalotten zacht zijn en licht beginnen te kleuren.
  • Doe de bloem erbij en roer enkele minuten door, zodat de bloem kan garen.
  • Let op dat de roux (= boter en bloem) niet verbrandt, zet zo nodig het vuur lager.
  • Voeg nu het koude aspergevocht, de bouillontabletten en de aspergestukjes toe.
  • Breng de soep al roerend aan de kook.
  • Roer net zolang totdat alle klontjes zijn opgelost.
  • Laat de soep nog enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Schep de soep in kommen en garneer met verse bieslook en aspergekopjes.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail