Gefrituurde balletjes van sla-risotto met pittige kaas

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u van gefrituurde balletjes van sla-risotto met pittige kaas? Een lekkere snack en borrelhap, waarmee u kunt scoren bij uw vrienden.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze gefrituurde balletjes van sla-risotto met pittige kaas zijn heerlijk als borrelhapje. U komt met een bijzonder hapje voor de dag. Smullen en scoren dus! Het is even wat werk, maar dan heeft u ook wat. U zult merken dat u steeds behendiger wordt in het maken van de balletjes en dan gaat het snel.

INGREDIËNTEN
 
200 gram stevige sla
1 sjalotje
100 gram risottorijst
250 ml kippenbouillon (blokje)
50 gram pittige geraspte kaas
2 eieren
50 gram paneermeel
peper en zout
BEREIDING
 
  • Was de sla en snijd in reepjes.
  • Verhit een klontje boter of een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de sla toe.
  • Stoof de sla maximaal 5 minuten.
  • Laat goed uitlekken, druk met de bolle kant van de lepel zoveel mogelijk vocht uit de sla. Gebruik daarvoor een zeef.
  • Snipper het sjalotje fijn en bak deze glazig in een pan met 1 eetlepel olijfolie.
  • Voeg de sla toe en laat het overtollige vocht verdampen.
  • Roer de risottorijst er doorheen.
  • Voeg de bouillon toe en laat 20 minuutje zachtjes koken.
  • Roer dan de kaas er door en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de risotto ongeveer een uur afkoelen.
  • Klop de eieren los in een bord.
  • Strooi het paneermeel op een ander bord.
  • Draai van de sla-risotto kleine balletjes zo groot als een walnoot.
  • Haal ze door het ei en rol ze daarna door het paneermeel.
  • Voor een extra knapperig laagje, rolt u de balletjes nog een keer door het ei en paneermeel.
  • Verhit de olie op ongeveer 180 graden en bak de balletjes in ongeveer 4 minuten mooi bruin.
  • TIP
    U kunt eenvoudig variatie aanbrengen door specerijen en/of verse kruiden toe te voegen aan (een deel van) de risotto en/of verschillende kaassoorten toe te voegen. Sla-knoflookballetjes of sla-gemberballetjes, sla-basilicumballetjes, sla-risotto met blauwe kaasballetjes, etcetera. Veel proeven dus en gewoon durven, experimenteren en doen!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail