Gefrituurde boursinballetjes met groene asperges

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Gefrituurde boursinballetjes zijn heerlijk als borrelhapje. Het caloriearme karakter van de asperge verdwijnt hierbij volledig uiteraard, maar lekker zijn ze wel, deze gefrituurde boursinballetjes. En ach…. altíjd gezond is misschien ook niet zo gezond.

Probeer, behalve gefrituurde boursinballetjes, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
2 groene gekookte asperges

15 gram boter

6 dl water

40 gram bloem

1 ei

zout en peper

25 gram boursin
frituurolie
BEREIDING
 
 • Hak de gekookte asperges in fijne stukjes.

 • Breng de boter met het water in een pan aan de kook.
 • 
Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe.

 • Roer met een spatel tot een egaal mengsel. 

 • Zet de pan weer op het vuur en roer het mengsel tot er een bal ontstaat.
 • 
Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. 

 • Meng het ei er doorheen met een garde tot er een zacht mengsel ontstaat.

 • Roer nu de fijngehakte asperges en de boursin er goed doorheen.
 • 
Maak af op smaak met zout en peper.
 • 
Verhit de frituur.

 • Schep met een koffielepel wat van het mengsel in de hete olie.

 • Frituur de balletjes totdat ze gerezen en goudbruin zijn.
 • 
Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
 • Smullen maar!

TIP
U kunt alle voorbereidingen voor de gefrituurde boursinballetjes op een eerder tijdstip uitvoeren en het mengsel in de koelkast bewaren. Dan hoeft u op het moment dat u gasten heeft, alleen nog maar de frituur aan te zetten en de boursinballetjes te frituren.


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.
 
Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
 
 

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail