Gerookte zalmrolletjes met zuurkool

Zuurkool is niet alleen maar gezond, maar je kunt er ook allerlei heerlijke gerechten mee maken. Probeer onze zuurkoolrecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke zuurkoolgerechten. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze gerookte zalmrolletjes met zuurkool?
 
Deze gerookte zalmrolletjes met zuurkool zijn lekker als hapje, leuk voor een feestje en lekker bij lunch of picknick.
Dit is een beetje arbeidsintensief recept, dat enige oefening vereist om een mooie strakke rol te krijgen. Maar dan heb je ook wat. Het is dus de moeite van het oefenen waard! Een sushi-matje onder het plastic maakt het rollen overigens een stuk makkelijker. Is dus aan te bevelen.

 
INGREDIËNTEN
 
250 gram zuurkool
4 blaadjes laurier
4 teentjes knoflook
4 takjes tijm
4 takjes rozemarijn
4 dl runderbouillon
400 gram gesneden gerookte zalm
sla (garnering schaal)
kerstomaatjes (garnering schaal)
 
TIP
Probeer ook eens een keer ham i.p.v. gerookte zalm. Ook lekker en een stuk goedkoper.
Neem dan rechthoekige plakken ham, niet al te dun gesneden.
BEREIDING
     
    Zuurkool
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zuurkool laten uitlekken. (nooit wassen).
  • Doe de zuurkool in een ovenschaal.
  • Leg de laurier, fijngesneden knoflook, tijm en rozemarijn op de zuurkool.
  • Schenk de bouillon er overheen.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.

  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven.
  • Laat de zuurkool ongeveer 2 tot 2 1/2 uur in de oven staan.
  • De zuurkool wordt dan zacht van smaak en lichtbruin van kleur.
  • Als de zuurkool klaar is, laat je hem opnieuw goed uitlekken in een zeef.
  • Druk eventueel met een pollepel er het laatste overtollige vocht uit.
  •  
    Het maken van de zalmrolletjes

  • Maak met een vochtige doek een platte werkplek vochtig.
    N.B. Als je een sushi-matje gebruikt, is dit niet nodig.
  • Rol de plastic folie uit op de plek waar het vochtig is, 2 banen boven elkaar dakpansgewijs. Het plastic moet ongeveer 40 cm lang en 4 cm hoog zijn.
  • Leg de zalmrepen op het plastic. Zijn de zalmrepen vrij smal, leg dan 2 repen dakpansgewijs op elkaar.
  • Laat links en rechts een deel van het plastic leeg zodat je ruimte genoeg hebt om een knoop te leggen.
  • Pak de zuurkool en spreid het in de lengte in een baan onderaan op de zalm.
  • Je kunt er dan al bijna een rol van maken.
  • Pak de plastic folie aan de onderkant links en en aan de onderkant rechts vast, en draai er in een beweging een rol van.
  • Maak aan weerszijden een knoop in het plastic.
  • Snijd de rol met een vlijmscherp mes in even brede stukjes. Verwijder het plastic.
  • Garneer een schaal of bord met wat sla en kerstomaatjes
  • Leg de schijfjes op schaal of bord.
  • Je kunt de zalmrolletjes met zuurkool eventueel nog garneren met een toefje zure room of verse kruidenkaas.
  •  
    TIP
    Je kunt de runderbouillon ook vervangen door groentebouillon.
     
    Heb je geen zin om zelf bouillon te maken, gebruik dan bijvoorbeeld biologische bouillon van De kleinste Soepfabriek of biologische bouillontabletten. Beiden zijn óók verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

Terug naar Zuurkoolrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail