Geroosterde spruitjessalade met veldsla, ui, appel en hazelnoot

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Weet u hoe u spruitjes lekker maakt? Niet? Nou, probeer dan deze lekkere salade maar eens. Deze geroosterde spruitjessalade is eenvoudig te maken, maar heel smakelijk. Lekker voor lunch of als bijgerecht bij het diner. Altijd goed.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
200 gram spruitjes
2 handen kleine slablaadjes (baby leaf, veldsla, of kropsla)
1 zoetzuur appeltje
2 rode uien
2 eetlepels vers limoen- of citroensap
(versgemalen) zwarte peper
grof zeezout
3 eetlepels olijfolie
2 afgestreken theelepels Dijon mosterd
1 eetlepel ciderazijn
1 eetlepel honing
3 eetlepels hazelnoten
3 eetlepels vers geschaafde Parmezaanse kaas
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (gasovenstand 6).
  • Maak de spruitjes schoon, was ze en halveer ze.
  • Was de sla en sla droog.
  • Snijd het ongeschilde appeltje in fijne schijfjes. Verwijder uiteraard wel het klokhuis.
  • Pel de ui en snijd in smalle ringen.
  • Verdeel de spruitjes en rode uienringen over de bakplaat, sprenkel er 1 eetlepel olijfolie over, even goed husselen en bestrooi daarna met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster 20 minuten. Schep na 10 minuten even om.
  • Maak in de tussentijd de dressing door het limoensap, s eetlepels olijfolie, ciderazijn, mosterd en honing goed te mengen.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
  • Haal de spruitjes en rode ui uit de oven en laat een afkoelen.
  • Doe ze daarna in een grote slakom, voeg de slablaadjes, hazelnoten en appelschijfjes toe en schenk de dressing er overheen.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bestrooi de geroosterde spruitjessalade na het opdienen met de geschaafde Parmezaanse kaas.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail