Gesmoorde bleekselderijschotel

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
Een lekkere groenteschotel uit de oven, deze gesmoorde bleekselderijschotel. Smaakt lekker bij rijst, aardappelen, pasta etcetera. Probeer het ook eens in combinatie met polenta. Polenta wordt hier in Nederland niet zoveel gegeten, heb ik de indruk, maar inmiddels ben ik er een grote fan van als alternatief voor de meer gangbare basisgerechten.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
1 stronk bleekselderij
1-2 eetlepels gehakte peterselie
2 theelepels fijngeraspte citroenschil
3 eetlepels citroensap
500 ml groente- of kippenbouillon (blokjes of pot)
3 eetlepels slagroom
2 eidooiers
30 gram boter
1 eetlepel maïzena
een snufje gemalen foelie of nootmuskaat
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Gebruikt u bouillonblokjes, maak dan eerst de bouillon en houdt warm op een laag vuurtje.
  • Was de bleekselderij en snijd in ongeveer 5 cm lange stukken.
  • Beboter een grote, ondiepe ovenschaal.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan en roerbak de stukken bleekselderij.
  • Leg een deksel op de pan en smoor de bleekselderij 2 minuten op matig vuur.
  • Giet dan de bouillon bij de bleekselderij.
  • Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe.
  • Leg opnieuw het deksel op de pan en stoof de bleekselderij nog eens 10 minuten, totdat het beetgaar is.
  • Haal de bleekselderij met een schuimspaan uit de pan en schep het in de ovenschaal.
  • Schep 3 eetlepels van het kookvocht in een kommetje en zet opzij.
  • Klop in een andere kom room, eidooiers en maizena goed door elkaar.
  • Voeg daarna het apart gehouden kookvocht hier aan toe en meng goed.
  • Giet dit mengsel bij het kookvocht en breng het al roerende opnieuw aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de saus dikker wordt.
  • Voeg dan de foelie of nootmuskaat toe.
  • Maak de saus af op smaak met zout en (versgemalen) zwarte peper.
  • Giet de saus uit over de bleekselderij in de ovenschaal en zet de schaal ongeveer 15 minuten in de oven, tot de bleekselderij door en door gaar is en de saus borrelt.
  • Strooi de peterselie er als garnering overheen en dien warm op
  • Eet smakelijk.

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail