Gestoofde bleekselderijschotel

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
Voor deze gestoofde bleekselderijschotel gaat u de bleekselderij gaar stoven in een lekkere saus. Smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld rosbief of kalfsvlees.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
2 stronken bleekselderij
1 winterwortel, middelmaat
1 grote ui
30 gram boter
1 volle eetlepel bloem
1 dessertlepel tomatenpuree
1 bouillonblokje (vlees- of groente)
750 ml water
BEREIDING
 
  • U gaat eerst de saus maken, want deze wordt gebruikt om de bleekselderij in gaar te stoven.
  • Als u bouillonblokjes gebruikt, maakt u eerst de bouillon, zodat u straks meteen door kunt werken.
  • Schil de wortel en snijd in niet te dikke plakjes.
  • Pel de ui en snijd in grove stukken.
  • Doe boter in een pan en bak wortel en ui goudbruin.
  • Strooi de bloem er overheen en roer goed door.
  • Voeg nu de tomatenpuree en de bouillon toe. Doe dit scheutsgewijs en roer goed.
  • Blijf roeren tot dat de saus kookt.
  • Laat de saus ongeveer 45 minuten zonder deksel, op een laag pitje doorpruttelen, zodat de hoeveelheid vocht uiteindelijk ongeveer gehalveerd is.
  • Was ondertussen de bleekselderijstengels en snijd in stukken van 5-6 cm.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook.
  • Kook de selderijstengels 10 minuten in kokend water en laat daarna goed uitlekken.
  • Snijd nu alle stukken bleekselderij in de lengte doormidden.
  • Voeg de bleekselderij toe aan de saus en maak af op smaak met zout en peper.
  • Dek de pan af met een deksel en laat nog 45 minuten zachtjes pruttelen.
  • Eet smakelijk.

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail