Gestoofde little gem

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze gestoofde little gem? Een recept van Gordon Ramsay, van wie ik een grote fan ben.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Hoewel deze gestoofde little gem het recept is van een chefkok is het makkelijk klaar te maken. Maar misschien is dat wel het kenmerk van goede chefkoks? In ieder geval deze gestoofde little gem is heerlijk als groentegerecht bij de hoofdmaaltijd.

INGREDIËNTEN
 
4 kropjes little gem
2 eetlepels olijfolie
75 gram boter, in blokjes
200 ml kippenbouillon
1 takje tijm
BEREIDING
 
 • Snijd de kropjes in de lengte doormidden zonder de stelen te verwijderen. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier.
 • Verhit de olijfolie in een braadpan en laat hem heel heet worden.
 • Leg dan de halve kropjes op de snijkant in de pan.
 • Bestrooi met zout en peper en bak 2 minuten op middelhoog vuur, tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
 • Voeg dan geleidelijk de blokjes boter en de bouillon toe en strooi de in stukjes gebroken tijm er overheen.
 • Dek de sla af met een stuk nat en verkreukeld bakpapier.
 • Laat de sla 8 minuten op een laag vuur stoven totdat de sla zachter wordt, maar nog wel zijn vorm behoudt.
 • Bedruip in die 8 minuten de kropjes één of twee keer met de bouillon.
 • Na die 8 minuten is de bouillon ingekookt tot een glanzende glacé.
 • Laat de sla voor het opdienen 5 minuten rusten.
 • Opmerking van Gordon Ramsay
  Door de halve kropjes eerst in hete olijfolie te karamelliseren, krijgen ze een zachte, beetje zoete smaak. Door ze vervolgens in een lichte boterbouillon te stoven, versterk je de`smaak en krijg je een romige textuur.
  Als je nog nooit gekookte sla hebt gegeten, dan raad ik je aan het eens te proberen! Deze slasoort is verrassend lekker als hij kort wordt gekookt in een boterbouillon en gaat uitstekend samen met kip en vis.
  Omdat het gerecht zacht en romig is, hoef je geen aparte saus of jus bij de maaltijd te maken. Little gem heeft strakke opeengepakte bladeren en is hier het geschiktst voor. Reken op 1 kropje per persoon.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail