Gevulde botersla uit de oven met aardappelen, tonijn en kaas

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze gevulde botersla uit de oven? Dat is weer eens wat anders

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Gevulde botersla uit de oven met aardappelen, tonijn en kaas, dat is nog eens een leuk en lekker hoofdgerecht, en makkelijk klaar te maken ook.

INGREDIËNTEN
 
2 kroppen botersla
1 kg aardappelen
2 dl melk
2 eetlepels olijfolie
1 groot blik tonijn
3 eetlepels bieslook
2 eetlepels basilicum
5 eetlepels zwarte olijven zonder pit
1 1/2 dl slagroom
75 gram geraspte kaas
75 gram kaasblokjes
zout en peper
BEREIDING
 
  • Kook de aardappelen gaar met wat zout.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Pureer de aardappelen met een klontje boter en scheutjes melk.
  • Roer tonijn, kaasblokjes, bieslook, basilicum en doormidden gesneden olijven er doorheen.
  • Verwijder de lelijke bladeren van de sla en haal voorzichtig los. Bladeren met harde nerven niet gebruiken of de harde nerven wegsnijden.
  • U gaat nu pakketjes maken van 2 sla-bladeren per pakketje. U vult de bladeren door wat pureemengsel in het midden van het blad te leggen en daarna rolt u de bladeren voorzichtig op.
  • Leg de sla-pakketjes in een ovenschaal.
  • Verwarm de slagroom op een laag vuur en laat de geraspte kaas er in smelten.
  • Giet dit sausje over de pakketjes in de ovenschaal.
  • Gratineer de pakketjes 20 minuten in de oven.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail