Gevulde eieren met asperge

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Gevulde eieren met asperge zijn heerlijk als voorgerechtje, als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of als borrelhapje. Sommige mensen zullen het zonde vinden van de asperges om deze te pureren. Desalniettemin is dit recept voor gevulde eieren met asperge wel een lekker, beetje ouderwets recept, dat snel en eenvoudig klaar te maken is en lekker en gezond is bovendien. Dus… misschien toch maar eens proberen.

Probeer, behalve deze gevulde eieren met asperge ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
hard gekookte eieren

gekookte asperges

mayonaise

bieslook 

landham

peper en zout
 
N.B.
Het aantal eieren en asperges en de overige ingrediënten is volledig afhankelijk van de hoeveelheid hgevulde eieren met asperge, die u wilt maken. Daarom heb ik hier geen hoeveelheden opgenomen. Proef vooral veel tussendoor. Wat je proeft en of je dat lekker vindt, is tenslotte de beste graadmeter voor het welslagen van ieder recept.
BEREIDING
 
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.

 • Leg de plakjes landham naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. 

 • Bak de ham in ongeveer 10 minuten krokant.
 • 
Kook de eieren 9 minuten.
 • 
Laat de eieren daarna ‘schrikken’ onder koud stromend water.

 • Pel de eieren en snijd doormidden.

 • Verwijder voorzichtig het eigeel. 

 • Meng het eigeel met de mayonaise. 

 • Pureer de asperges met de staafmixer.
 • Meng de aspergepuree met het eiermengsel.

 • Maak af op smaak met peper en zout. 

 • Vul met een spuitzak (of schep met een lepeltje) eiermengsel in de holtes van de halve eieren.

 • Garneer met fijngehakte bieslook en stukjes geroosterde landham.
 • Smullen maar!

TIP
Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In dit recept voor gevulde eieren met asperge, gebruik ik landham als decoratie en als smaakmaker. U kunt de ham ook heel goed helemaal weglaten of vervangen door de (gebakken) spekreepjes van De Vegetarische Slager.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail