Gevulde radicchio met bulgur, kikkererwten, vijgen en sinaasappel

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze gevulde radicchio met bulgur, kikkererwten, vijgen en sinaasappel? Een bijna klassiek te noemen tajinemaaltijd. Heeft wat tijd nodig, maar dan heeft u ook iets erg lekkers op tafel staan.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Radicchio is niet alleen prachtig van kleur, maar ook lekker knapperig en stevig. De slabladeren kun je daarom prima vullen. De salade is ook geschikt als picknickhap; je kunt ‘m zo uit de hand eten.
Deze gevulde radicchio is heerlijk als warme of lauwwarme lunch of hoofdmaaltijd en koud als picknickhap of tussendoortje.

INGREDIËNTEN
 
8 stevige en grote radicchiobladeren
2 witte uien
2 teentjes knoflook
4 sinaasappels
1 eetlepel verse citroenmelisse
2 eetlepels verse platte peterselie
200 gram bulgur of couscous
1 blokje groentebouillon
4 eetlepels zonnebloemolie
± 250 gram gekookte kikkererwten
250 gram gedroogde vijgen
100 gram ongezouten amandelen
olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Haal voorzichtig 8 grote bladeren van de krop radicchio. Zorg dat de bladeren heel blijven. Als de kern erg hard is, snijd de kern dan eruit.
  • Leg de bladeren in een kom met koud water. Spoel de bladeren schoon en laat ze daarna in vergiet uitlekken.
  • Bereid de bulgur of couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gaar in water met een blokje groentebouillon en maak de gaartijd ongeveer 5 minuten korter.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een tajine. Als je geen tajine hebt, kun je ook een (gietijzeren) stoofpan gebruiken.
  • Pel de knoflook en pers boven de pan uit.
  • Fruit knoflook en ui 2 minuten.
  • Rasp de schil van 1 sinaasappel en voeg de rasp toe.
  • Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken en voeg ze toe.
  • Snijd de gedroogde vijgen in kwarten en voeg ze toe.
  • Snijd de kapjes van alle sinaasappels en verwijder de schil, ook al het wit.
  • Snijd daarna de partjes uit de vliesjes. Doe dit boven een kom zodat u al het sap op kunt vangen.
  • Voeg bulgur, sinaasappelsap en sinaasappelstukjes toe.
  • Doe het deksel weer op de pan en laat het geheel verder gaar stomen op een laag vuur.
  • Hak ondertussen de amandelen grof.
  • Hak de peterselie en de citroenmelisse fijn.
  • Voeg de amandelen en de kruiden toe aan het gerecht.
  • Maak af op smaak met wat olijfolie, peper en (zee)zout.
  • Neem per persoon twee radicchiobladeren en schuif die in elkaar zodat er een kommetje ontstaat.
  • Vul het radicchiokommetje met de bulgursalade en serveer warm tot lauwwarm als u meteen aan tafel gaat.
    Wilt u het later als koude picknickhap serveren, vul de raddichio dan ter plekke en neem alles mee in bakjes.
  •  
    TIP
    Mist u kaas? Kruimel dan wat feta vlak voor serveren over de bulgursalade.
    Mist u vlees? Grill vier lamsworstjes, snijd ze in stukjes en verdeel over de salade.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail