Gevulde tomaten met een guacamole van broccoli

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Gevulde tomaten met een guacamole van broccoli zijn leuk als voorgerecht, als bijzondere lunch of hapje tussendoor.
Gebruik je kleine tomaatjes, dan is het ook leuk als gezond en feestelijk borrelhapje.

Probeer, behalve deze gevulde tomaten met een guacamole van broccoli, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
600 gram cocktailtomaten *
400 gram broccoli
1 limoen
50 gram rode ui
2 eetlepels korianderblaadjes
2 eetlepels olijfolie
tabasco
peper en zout
 
* Het soort tomaat en de grootte hangt ook af van de gelegenheid, waar u de gevulde tomaten wilt serveren. Voor een feestelijk borrelhapje zijn kerstomaatjes meer geschikt.
Wilt u de gevulde tomaat als maaltijd gebruiken, dan kunt u beter een groter formaat – stevige – tomaat nemen.
BEREIDING
 
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes of blokjes.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten.
  • Giet af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna goed uitlekken in een zeef en laat afkoelen.
  • Snijd ondertussen de tomaten horizontaal doormidden.
  • Hol ze uit en bestrooi de binnenkant met zout.
  • Laat de tomaten omgekeerd uitlekken op een rooster.
  • Pureer de broccoli met staafmixer of blender.
  • Voeg olie en limoensap toe naar smaak.
  • Mix tot een homogene puree.
  • Voeg nu de fijngehakte rode ui en koriander toe en meng goed.
  • Breng op smaak met tabasco, peper en zout.
  • Dep de binnenkant van de tomaten droog met keukenpapier.
  • Vul de tomatenhelften met de guacamole van broccoli.
  • Smullen maar!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail