Franse gevulde varkenshaas met appel,
sinaasappel, gember en gedroogde pruimen

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u bijna alleen maar fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.

In de Franse keuken is varkensvlees in combinatie met pruimedanten, groenten en fruit een klassieke combinatie. Deze gevulde varkenshaas met fruit, aardappelen en groenten kunt u heel goed van tevoren voorbereiden, zodat u het gerecht alleen nog maar in de oven hoeft te zetten.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
1 grote sinaasappel
400 gram krielaardappeltjes
2 eetlepel peterselie
2 prei
2 winterwortelen
2 rode handappels
2 kleine varkenshaasjes, ongeveer 175 gram per stuk
5 dl droge cider
50 gram gedroogde pruimen zonder pit
3 gemberbolletjes op siroop
6 dikke plakken magere, ongerookte bacon
BEREIDING
 
  • Week de gedroogde pruimen in een laagje water en snijd ze in reepjes.
  • Leg de varkenshaasjes op een snijplank en snijd ze overlangs diep in (zonder ze volledig doormidden te snijden).
  • Klap de varkenshaasjes als een boek open en druk het vlees een beetje plat.
  • Trek met een zesteur of een aardappelschilmesje dunne sliertjes sinaasappelschil en doe deze in een kommetje.
  • Schil de sinaasappel vervolgens dik af en snijd de partjes los, verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes.
  • Verdeel de partjes sinaasappel over de opengeklapte varkenshaasjes en leg daarop dunne reepjes gedroogde pruimen, plakjes gember en de sinaasappelsliertjes.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Dek het belegde varkenshaasje af met het tweede varkenshaasje (snijvlak omlaag) en druk ze licht tegen elkaar aan.
  • Wikkel plakjes bacon om het geheel en bind dicht met keukengaren. De varkenhaasjes kunnen eventueel de dag van tevoren al klaargemaakt worden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (gasstand 6).
  • Boen de krielaardappelen goed schoon en snijd in dunne plakjes.
  • Was de prei en snijd in ringen.
  • Schrap de wortelen en snijd in plakken.
  • Verdeel de aardappelplakjes, preiringen en plakjes wortel over de bodem van een grote braadslee.
  • Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in flinke parten en voeg ze toe.
  • Leg het varkenshaaspakketje er bovenop en schenk de cider er overheen.
  • Plaats de braadslee 1 uur in de oven tot de aardappelen en groenten gaar zijn.
  • Haal daarna alle ingrediënten uit de braadslee, behalve het vocht, en leg alles op een schaal. Dek deze schaal goed af en laat nog 10 minuten nagaren.
  • Verwarm ondertussen de braadslee op het fornuis en laat het vocht op een hoog vuur inkoken tot u nog ongeveer 2 dl vocht over hebt.
  • Maak de saus af op smaak met fijngehakte peterselie, zout en peper.
  • Snijd het vlees in plakken en serveer het met de meegekookte aardappels en groenten.
  • Schep het kookvocht er overheen.
  • Smullen maar!

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail