Gevulde zoete aardappelen met asperges en boursin

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Gevulde zoete aardappelen met asperges en boursin zijn heerlijk als alternatieve lunch of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze gevulde zoete aardappelen met asperges ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
4 grote zoete aardappels
8 witte asperges
2 sjalotjes
4 eetlepels boursin cuisine met pepers
een scheut room
peper en zout
nootmuskaat
2 schijven citroen
boter
BEREIDING
 
 • Aardappels grondig wassen (niet schillen) en gaar koken.
 • Asperges schillen en het uiteinde verwijderen.
 • Asperges samen met kruiden en citroen beetgaar koken of stomen.
 • Snijd de asperges in stukken en hou de ruim afgesneden kopjes apart.
 • Snijd de sjalotjes fijn en bak kort in een beetje boter.
 • Meng de asperges met de boursin en de room.
 • Snijd de aardappelen doormidden en hol ze uit.
 • Maak puree van de weggehaalde aardappel.
 • Maak de puree af op smaak met zout en peper en eventuele andere kruiden.
 • Voeg de puree en de sjalotjes bij het aspergemengsel en meng goed.
 • Vul de zoete aardappels met de puree en zet er aspergekopje bovenop als garnering.
 • Zet daarna de gevulde zoete aardappelen met asperges nog even onder de grill.
 • Serveer zeer warm.
 • Eet smakelijk!

TIP
Dit recept heb ik gemaakt met witte asperges, maar groene asperges zijn natuurlijk niet minder lekker. Misschien beide eens uitproberen?


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail