Gierst met geroosterde spruitjes, vijgen, noten en gojibessen

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Voor de vegetariërs en andere liefhebbers van spruitjes, een lekker recept voor gierst met geroosterde spruitjes, vijgen, noten en gojibessen. U zult het vlees niet missen, dat weet ik zeker.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
500 gram spruitjes
200 ml bouillon (blokjes of pot)
chilipoeder (optioneel)
150 gram gierst
handje goji-bessen
handje gehakte walnoten of amandelen
gedroogde vijgen in reepjes
3 eetlepels balsamico-azijn
2 eetlepels maple syrup (of rijststroop/agave)
2 theelepels citroensap
geraspte schil van een halve citroen
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Als u bouillonblokjes gebruikt, maakt u eerst de bouillon.
  • Was de spruitjes en snijd ze doormidden. Leg de spruitjes in een kom en giet de bouillon er overheen.
  • Zorg dat alle spruitjes nat zijn en spreid ze uit over een bakplaat.
  • Besprenkel ze met een beetje chilipoeder.
  • Zet de spruitjes in de oven en laat ze 40 minuten garen.
  • Kook ondertussen de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Mix in een kommetje balsamico-azijn, maple syrup, citroensap en citroenrasp.
  • Snijd de vijgen in smalle reepjes en hak de noten grof.
  • Als de spruitjes bijna klaar zijn, schenkt u de dressing over de gekookte gierst en mengt u er vijgen, gojibessen en noten doorheen.
  • Daarna voegt u de spruitjes toe en mengt u alles goed door elkaar.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail