Griekse salade

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Griekse salade. Wie houdt daar niet van? Veel mensen hebben kennisgemaakt met deze lekkere salade tijdens een vakantie in Griekenland. Maar weet u ook hoe u deze salade zelf kunt maken? Nee, dan hier onder het recept voor de echte Griekse salade.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Griekse salade is heerlijk als lunch met wat brood, als tussendoortje, maar doet het ook goed als picknickmaaltijd met stokbrood en feta.

INGREDIËNTEN
 
1 krop botersla
2 grote vleestomaten
250 gram kerstomaatjes
1 groene paprika
1 komkommer
300 gram feta
150 gram zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel gehakte munt
paar blaadjes munt voor garnering
verse of gedroogde oregano
olijfolie
wijnazijn
peper en zout
BEREIDING
 
  • Was en droog de slabladeren goed.
  • Bekleed een grote platte schaal met hele slabladeren.
  • Snijd de vleestomaten in grote brokken of plakken, leg ze op de slabladeren en bestrooi met peper en zout.
  • Snijd de kerstomaatjes door midden en doe ze in een kom.
  • Voeg in dikke plakken gesneden komkommer toe.
  • Voeg in ringen gesneden paprika toe.
  • Voeg de olijven toe.
  • Snipper de dille en de munt, meng ze met olijfolie en voeg toe.
  • Meng goed en maak af op smaak met peper en zout en een beetje wijnazijn.
  • Verdeel dit mengsel over de slabladeren en de tomatenplakken.
  • Snijd de feta in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg dit bovenop.
  • Bestrooi met verse of gedroogde oregano.
  • Garneer het geheel met wat muntblaadjes.
  • Giet er daarna royaal lekkere olijfolie overheen.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail