Groene asperge-pastinaak-snijbietsalade

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Groene asperge-pastinaak-snijbietsalade is een salade gemaakt met ‘ouderwetse’ deels bijna vergeten groenten, maar past naadloos in wat wij tegenwoordig zien als gezonde voeding. Deze salade past qua smaak bij bijna alle gerechten. Heerlijk!
Groene asperge-pastinaak-snijbietsalade is lekker als gezonde lunch, als salade bij een hoofdmaaltijd of met wat brood erbij als maaltijdsalade.

Probeer, behalve deze groene asperge-pastinaak-snijbietsalade, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
400 gram groene asperges
4 pastinaken
150 gram snijbiet
tuinkers
1 citroen (sap)
200 gram fetakaas
2 handjes amandelen
2 eetlepels kappertjes
peper en zout
olijfolie
BEREIDING
 
  • Verwijder de houtige onderkanten van de groene asperges.
  • Kook de asperges ongeveer 3 minuutjes in kokend, licht gezouten water.
  • Giet de asperges af en laat afkoelen.
  • Bewaar het kookvocht eventueel voor soepen of sauzen.
  • Schil de pastinaken.
  • Snijd met een kaasschaaf, dunschillertje of met een scherp mes dunne sliertjes van de pastinaken.
  • Snijd ook de asperges in slierten.
  • Verhit olie in een pan en roerbak de pastinaken gedurende 3 – 4 minuten.
  • Proef een stukje pastinaak om te weten of het bijna goed is.
  • Voeg dan de asperges toe en roerbak nog 2 – 3 minuten.
  • Als pastinaak en asperges lekker beetgaar zijn, zet u het vuur uit en laat de groenten afkoelen.
  • Meng de snijbiet, met het afgekoelde pastinaak – aspergemengsel en de kappertjes in een kom.
  • Verbrokkel de feta boven de kom.
  • Voeg de amandelen toe en meng goed.
  • Maak af op smaak met tuinkers, zout, peper, olijfolie en een beetje citroensap.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail