Knapperige groenterol met spruitjes en feta

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Deze knapperige groenterol is eigenlijk niet echt wat er onder groentetaart verstaan wordt, maar lekker genoeg om hier in op te nemen. En ach…., het is weer eens wat anders en ook erg lekker natuurlijk.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
15 spruitjes, schoongemaakt en in tweeën gesneden
1 kleine witte ui
10 gram verse basilicum
30 gram walnoten
35 gram amandelen
170 gram feta (van schapenmelk) , verkruimeld
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels balsamicoazijn
1 theelepel honing
60 ml olijfolie
zout en (versgemalen) zwarte peper
2 vellen bladerdeeg van 20 cm (of kleinere vellen, los of aan elkaar geplakt)
BEREIDING
 
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak de spruitjes schoon, was ze en snijd doormidden.
  • Pel de ui en snipper fijn. Pluk de blaadjes basilicum en was ze.
  • Doe de spruitjes in een pan met een laagje water van ongeveer 3 cm. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en kook de spruitjes 5-7 minuten op matig vuur tot ze beetgaar zijn. Giet daarna af en laat afkoelen. Dep ze droog met keukenpapier of schone theedoek.
  • Meng citroensap, balsamicoazijn, honing, olijfolie, zout en zwarte peper in een kom en zet opzij.
  • Hak met een staafmixer of keukenmachine spruitjes, basilicum, ui, walnoten en amandelen fijn, maar niet tot pasta. Ongeveer 15-25 seconden.
  • Verbrokkel de feta boven de kom met het spruitjesmengsel en voeg ook het vloiebare citroenmengsel toe. Meng goed met een pollepel.
  • Leg de vellen bladerdeeg op een werkvlak. Verdeel de vulling hierover. Laat ongeveer 2 cm aan de uiteinden van het bladerdeeg vrij.
  • Rol de velletjes op en sluit aan weerszijden de rolletjes.
  • Leg de rollen op de bakplaat met de naad naar beneden.
  • Bak ongeveer 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer warm.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail