Hartig pannenkoekje met ijsbergsla, roomkaas,
wortel, radicchio en witte kool

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u van dit recept voor een hartig pannenkoekje met ijsbergsla? Mmmm…. lekker, gaat er bij mij altijd in, pannenkoeken, heerlijk!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Een hartig pannenkoekje met ijsbergsla gaat er bij mij altijd in, als lunch, tussendoortje of als borrelhapje.

INGREDIËNTEN
 
1 krop ijsbergsla
1 winterwortel (geraspt)
1 kropje radicchio
1 kleine of halve witte kool
8 pannenkoeken
2 pakjes of kuipjes kruidenroomkaas
1/2 theelepel chilipoeder per pannenkoek
BEREIDING
 
 • Maak eerst de pannenkoeken en laat ze afkoelen. In de meeste gevallen is 2 pannenkoeken per persoon voldoende. Omdat deze pannenkoeken koud worden gegeten, kunt u natuurlijk ook wat extra bakken en die pas later vullen als u ze wilt gaan eten.
 • Snijd de sla in smalle repen, was en droog goed. Dep eventueel droog met een schone theedoek. Zet daarna opzij tot u de pannenkoeken gaat vullen.
 • Rasp de winterwortel of snijd in dunne sliertjes en zet opzij.
 • Snijd de radicchio in smalle repen, was, droog goed en zet opzij.
 • Snijd de witte kool in smalle repen, was, droog goed en zet opzij.
 • Smeer een royale laag roomkaas over iedere pannenkoek.
 • Beleg iedere pannenkoek, beginnend vanuit het midden van u af werkend. Zorg ervoor dat u een brede strook pannenkoek zonder beleg overhoudt, anders drukt u alle vulling er uit als u de pannenkoek oprolt.
 • Begin in het midden met een smalle strook ijsbergsla.
 • Daarnaast een strookje geraspte wortel, een strook radicchio en een strook fijngesneden witte kool.
 • Strooi een halve theelepel chilipoeder uit over de pannenkoek.
 • Rol de pannenkoek voorzichtig op, zodat u niet alle groenten eruit rolt. Dat lukt vaak beter als u eerst de zijkanten naar binnen vouwt.
 • Wilt u het als snack gebruiken, snijd dan de pannenkoek voorzichtig met een scherp mes in stukjes.
 • TIP
  Toch nog wat meer hartigheid gewenst? Meng dan een beetje sambal door de kruidenkaas.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail