Hartige pastinaaktaart met salie en oude kaas

Met de ‘vergeten’ groente pastinaak kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Dit keer een lekker hartige pastinaaktaart. Heerlijk als lunch of in combinatie met een salade heb je met deze hartige pastinaaktaart een compleet hoofdgerecht.
De hartige pastinaaktaart kan overigens ook uitstekend dienst doen als borrelhapje of snack. Snijd de taart in kleine puntjes en u heeft heerlijk, handzame hapjes voor feesten en partijen.
De mate van pittigheid van deze hartige pastinaaktaart wordt vooral bepaald door de pittigheid van de kaas die je gebruikt. Het scheelt een hoop in smaak of je belegen, oude of overjarige kaas gebruikt. Fabriekskaas of boerenkaas, etcetera. Eventueel kun je ook de hoeveelheid kaas nog een klein beetje aanpassen om de door jou gewenste pittigheid van deze hartige pastinaaktaart te krijgen.

Probeer ook eens een aantal van onze andere recepten met pastinaak en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met de bijna vergeten, maar lekkere en gezonde pastinaak. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
650 gram pastinaak, schoon gewicht
1 bosje verse salie
2 eetlepels gedroogde salie
1 ui
1 teen knoflook
125 gram geraspte oude kaas
3 grote eieren
50 gram bloem
175 gram halfvolle melk
50 gram slagroom
4 plakken hartig taartdeeg
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Laat de plakjes taartdeeg ontdooien.
  • Vet de springvorm in.
  • Bekleed de bodem met een rondje bakpapier. Vet dat ook licht in.
  • Schil de pastinaken en snijd in kleine blokjes.
  • Stoom de pastinaak beetgaar in 10 à 15 minuten.
  • Pel de ui en snijd in snippers.
  • Fruit ondertussen in een koekenpan de ui met de uitgeperste knoflookteen.
  • Doe de eieren in een kom en voeg peper, zout en gedroogde salie toe.
  • Meng dit goed.
  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en meng weer.
  • Voeg de melk toe in scheutjes om klontjes te voorkomen en meng dit iedere keer goed.
  • Voeg als laatste de slagroom toe en meng opnieuw.
  • Bestuif het aanrecht licht met bloem. Doe hetzelfde met de deegroller. Leg de plakken taartdeeg op elkaar en rol er vervolgens 1 mooie dunne lap van.
  • Leg de deeglap in de springvorm en druk het goed in de vorm.
  • Bestuif de bodem licht met wat bloem.
  • Prik met een vork wat gaatje in de deegbodem.
  • Meng de pastinaak met de oude kaas, verse fijngehakte salie en het ui/knoflookmengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het pastinaakmengsel in de springvorm.
  • Giet het beslag erin.
  • Vouw de randen naar binnen.
  • Besmeer de randen licht met een beetje beslag, zodat het mooi aansluit.
  • Strooi als laatste nog wat oude kaas er overheen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden.
  • Bak de hartige pastinaaktaart gaar in 40 à 45 minuten.
  • Controleer dan of de taart gaar is.
  • Voor een mooie bruine rand kun je de taart aan het einde van de baktijd nog 5 minuten zonder springvorm in de oven zetten.
  • Houd in de gaten dat de bovenkant van je hartige pastinaaktaart niet te donker wordt. Dek eventueel af met wat aluminiumfolie.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Pastinaakrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail