Hartige rucolataart met gerookte zalm

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Eigenlijk is het oorspronkelijke recept voor deze hartige rucolataart, helemaal geen taart. Van het bladerdeeg wordt namelijk een ‘schaal’ gebakken, waar vervolgens de ingrediënten in worden opgediend.
Met wat kleine aanpassingen aan dit recept kunt u een springvorm gebruiken om een koude hartige rucolataart te maken.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Het oorspronkelijke recept voor deze koude hartige rucolataart is lekker voor een bijzondere lunch of als hoofdbestanddeeel voor een koud diner.

INGREDIËNTEN
 
1 bakje rucola een paar handen rucola
1 pakje bladerdeeg
500 gram roomkaas
200 gram gerookte zalm
4 ansjovisfilets
4 theelepels gehakte verse dragon of peterselie
4 teentjes knoflook, geperst
1 citroen Fijn geraspte schil van een halve citroen citroensap
3 theelepels kappertjes
3 eetlepels verse bieslook
 
N.B. Gebruikt u het bladerdeeg om in een quiche- of springvorm een lekkere eetbare schaal te bakken om de salade in op te dienen, dan kunt u het kort voor uw maaltijd bereiden en heeft u van alles wat minder nodig.
Gebruikt u een springvorm omdat u dit als echte taart wilt opdienen, dan is het verstandig om alles goed aan te drukken en minimaal een aantal uren op te laten stijven in de koelkast, omdat anders snijden bijna onmogelijk is, zonder dat de hele taart uit elkaar valt.

BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Vet de quiche- of springvorm in en bekleed met de plakjes bladerdeeg.
  • Zorg dat alle naden goed aansluiten en prik gaatjes in de bodem.
  • Zet dit in de oven laat het zo`n 25 minuten bakken tot alles mooi goudbruin kleurt. Haal het daarna uit de oven en laat afkoelen.
  • Rasp ondertussen de schil van de citroen en zet de rasp apart in een bakje.
  • Pers de citroen uit en zet het sap even opzij.
  • De vulling is zo gepiept. U roert roomkaas, ansjovisfilets, dragon of peterselie, uitgeperste knoflook en de geraspte schil van de citroen door elkaar.
  • Maak eventueel af op smaak met peper en zout en andere specerijen.
  • Smeer de afgekoelde bladerdeegkom in met dit mengsel.
  • Voeg nu de in grote stukken gesneden zalm toe.
  • Vervolgens voegt u nog een laag rucola toe en husselt dit wat door elkaar met de zalm.
  • Sprenkelt er nog wat citroensap overheen en klaar is uw saladeschaal.
  •  

  • Wilt u een echte koude taart maken in een springvorm, gebruik dan de helft van het roomkaas-ansjovismengsel om de bodem mee te bedekken.
  • Maak een laagje rucola die u in de roomkaas drukt.
  • Bedek deze laag met de in stukken gesneden gerookte zalm.
  • Verdeel daar overheen de andere helft van het roomkaas-ansjovismengsel.
  • Maak hier bovenop nog een laag rucola die u in de roomkaas drukt.
  • Druk de taart aan door er een bord op te zetten en daar gelijkmatig druk op uit te oefenen.
  • Laat minimaal een paar uur opstijven in de koelkast, beter is een hele nacht. U kunt extra druk uitoefenen op de slataart door een bord op de vulling te leggen en daar iets zwaars bovenop te zetten, bijvoorbeeld een groot blik bonen.
  • Doordat u druk uitoefent, komt er mogelijk nog wat vocht vrij. Zet daarom de springvorm op een gevouwen handdoek om het vocht op te vangen.
  • In principe zou het nu mogelijk moeten zijn de taart met een scherp mes in punten te snijden, maar dat heb ik niet zelf uitgeprobeerd.
  •  

  • U garneert zowel de ‘schaal’ als de taart met kappertjes en fijngeknipte bieslook.
  • Eet smakelijk!
  • TIP

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail