Havermoutpannenkoekjes met doperwten en mais

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.
Hieronder een recept voor een lekkere hartige pannenkoekjes. Havermoutpannenkoekjes met doperwten en mais zijn lekker als tussendoortje of (als bijgerecht) bij de lunch.

Probeer, behalve deze havermoutpannenkoekjes met doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
175 gram doperwten (gedopt gewicht)
75 gram bloem
25 gram volkorenmeel
25 gram havermout
1 1/2 theelepel bakpoeder
2 theelepels currypasta
1 1/2 dl halfvolle melk
2 eieren, losgeklopt
200 gram maïs in blik
2 eetlepels olie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Breng een pan water aan de kook en kook de doperwten 5 – 7 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Giet de mais af en laat uitlekken.
  • Bloem, meel en bakpoeder boven een kom zeven.
  • Roer er de havermout doorheen.
  • Vermeng de currypasta met 2 eetlepels melk en roer dit mengsel door de resterende melk.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meelmengsel.
  • Voeg de losgeklopte eieren en het melkmengsel toe.
  • Roer geleidelijk het meelmengsel door het ei-melkmengsel, zodat u een zo glad mogelijk beslag krijgt. (Of gebruik een keukenmachine. Begin dan met het mengen van de eieren, melk en currypasta en voeg vervolgens bloem, meel en bakpoeder toe. Roer daarna de havermout er doorheen.
  • Laat het beslag 5 minuten rusten.
  • Bekleed ondertussen een bord met enkele lagen keukenpapier en verdeel hierover de maïs en de doperwten, zodat ze hun teveel aan vocht verliezen.
  • Schep mais en doperwten door het beslag.
  • Voeg snufje zout en peper toe.
  • Verhit een grote koekenpan op matig vuur en vet in met een beetje olie.
  • Schep 2 of 3 grote grote lepels beslag in de pan (afhankelijk van de grootte van de koekenpan).
  • Bak de pannenkoekjes 2-3 minuten tot ze goudbruin kleuren.
  • Keer om met een spatel en bak de andere kant 2-3 minuten.
  • Houd de havemoutpannenkoekjes met doperwten warm in een lauwwarme oven.
  • Warm serveren.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
 
Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.
 
Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.
 
Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.
 
Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.
 
Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail