Historische knolselderijsoep met donker bier

Met de ‘vergeten’ groente knolselderij kun je allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Eeuwen geleden werd er al knolselderijsoep gegeten. In vroeger eeuwen werd er aanzienlijk meer bier gedronken, omdat de kwaliteit van het water zo slecht was. Ook in veel gerechten werd bier gebruikt. Hieronder het recept voor een historische knolselderijsoep met donker bier, in een modern jasje.
Probeer ook eens een aantal van onze andere knolselderijrecepten uit. Verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, maar o zo lekkere knolselderijgerechten.
U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen maken.

INGREDIËNTEN
 
1 knolselderij
1 ui
8 takjes tijm
paar takjes peterselie
3 eetlepels olijfolie
330 ml donker bier, niet te zoet
1 liter kippenbouillon
2 laurierblaadjes
80 g oude boerenkaas, geraspt
peper en zout
 
Wilt u liever kant-en-klare biologische bouillon voor deze historische knolselderijsoep?
Geen probleem! Bij Groenteboer Marco kunt u zowel biologische bouillonblokjes kopen als kant-en-klare bouillons van De kleinste Soepfabriek.
BEREIDING
 
  • Schil de knolselderij en snijd in plakken.
  • Snijd de plakken in blokjes.
  • Pel de ui en hak fijn.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Fruit in een grote pan met dikke bodem de ui en de helft van de tijm in de olijfolie.
  • Laat de ui niet bruin worden, alleen maar glazig en zacht.
  • Voeg de blokjes knolselderij toe en bak op een laag vuur mee.
  • Voeg de helft van het bier toe en laat dit inkoken.
  • Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe en laat 15 minuten doorkoken.
  • Voeg op het laatst de achtergehouden tijm en de rest van het bier toe.
  • Laat nog even doorkoken, zodat de alcohol verdampt.
  • Haal de laurierblaadjes eruit.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een fijne, gladde massa.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de historische knolselderijsoep met de fijngehakte peterselie en de kaas.
  • Eet smakelijk!

TIP
Deze historische knolselderijsoep is erg lekker met – eveneens eeuwenoud – roggebrood met spek.

Terug naar Knolselderijrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail