IJsbergslastamppot met mais

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Een stamppot als zomers gerecht? Jazeker, probeer deze ijsbergslastamppot met mais maar eens. Lekker pittig ook nog.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Een pittig, zomers stamppotje, deze ijsbergslastamppot en in een mum van tijd klaar. ook niet onbelangrijk.

INGREDIËNTEN
 
1-1,5 krop ijsbergsla
1 kg kruimige aardappels
1 blikje maiskorrels
warme melk
boter
zout en peper
nootmuskaat
1-2 theelepels sambal oelek
BEREIDING
 
  • Schil en was de aardappels, snijd in stukken en kook gaar.
  • Giet af en maak er een gladde puree van met de stamper.
  • Voeg langzaam scheutjes warme melk toe en een klontje boter.
  • Maak af op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwijder zo nodig het buitenste blad van de sla en snijd de sla in reepjes.
  • Giet de maïskorrels af en roer ze met de sla door de puree.
  • Maak pittig met de sambal.
  • TIP
    Lekker met saté en pindasaus.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail