Indiase doperwten-aardappelbhajee

Wat heerlijk toch, al die internationale invloeden op onze keuken en eetpatroon. Dit keer een recept uit de Indiase keuken, ook niet te versmaden.
Deze Indiase doperwten-aardappelbhajee is een geurig, smakelijk en eenvoudig klaar te maken eenpansgerecht. U kunt er natuurlijk rijst bij serveren en een frisse salade.
Heeft u bij de lunch een hartige trek, dan is deze doperwten-aardappelbhajee ook heerlijk met goed brood.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze Indiase doperwten-aardappelbhajee, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
250 gram doperwten (gedopt gewicht)
500 gram aardappels
1 ui
1 kleine groene peper
verse koriander
4 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel kurkuma (koenjit)
1 theelepel komijnzaadjes
1/4 theelepel gemberpoeder
BEREIDING
 
  • Pel de ui en snijd in dunne ringen.
  • Was de peper, verwijder zaadjes en hak fijn.
  • Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  • Dop de doperwten.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok.
  • Fruit de ui 5 tot 7 minuten totdat hij bruin is geworden, maar niet knapperig.
  • Voeg dan de kurkuma, komijnzaadjes, gemberpoeder, het groene pepertje en de aardappelen toe.
  • Bak dit geheel 5 minuten zachtjes en blijf roeren.
  • Voeg nu de doperwten toe.
  • Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuur 15 tot 20 minuten sudderen, totdat de aardappelblokjes gaar zijn.
  • Strooi de gehakte koriander erover als garnering en dien het gerecht direct op.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail