Indische spruitjes

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Indische spruitjes, als u er van houdt, laat het u naar adem happen door fors gebruik te maken van sambal. U kunt natuurlijk ook een mildere versie maken van deze Indische spruitjes door minder of geen sambal te gebruiken. De heerlijke smaak van deze Indische spruitjes komt vooral van de geurige Indische kruiden. Heeft uw groenteboer of supermarkt deze kruiden niet, ga dan naar een toko. Daar kunt u alles krijgen wat u nodig hebt en zelfs veel meer, dus wie weet wat er bij u allemaal nog meer aan de Indische spruitjes wordt toegevoegd.
Wilt u alles in Indische stijl doen, maak er dan ook lekkere saté en pindasaus bij. In combinatie met geurige rijst kan uw diner niet meer stuk. Spruitjeshaters aller landen, geef spruitjes een kans en laat u verrassen.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
500 gram spruitjes
1 ui
1/4 rode paprika
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel djinten
1 theelepel ketoembar
1 theelepel gemberpoeder
1/2 eetlepel citroensap
1 theelepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel maizena
30 gram santen (kokoscrème of kokosmelk)
1 eetlepel seroendeng
2,5 dl water
zout
BEREIDING
 
  • Eerst de voorbereidingen. Maak de paprika schoon, was en snijd in reepjes.
  • Maak de spruitjes schoon en was ze. Pel de ui en snijd in ringen.
  • Kook de paprika 2 minuten zachtjes in een pan met ruim kokend water en zout.
  • Schep de paprika met een schuimspaan over in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat daarna uitlekken.
  • Kook daarna de spruitjes in dezelfde pan in 10 minuten beetgaar.
  • Terwijl de spruiten koken, begint u alvast aan de saus. Verhit olie in een wok en fruit de ui 2 minuten. Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe.
  • Bak, al omscheppend de spruiten nog 1 minuut op hoog vuur (niet in de saus, maar in de eigen pan).
  • Voeg dan citroensap, basterdsuiker, ketjap, sambal en water toe bij de spruiten en breng opnieuw aan de kook.
  • Roer de maizena met 1 eetlepel koud water tot een glad papje en voeg dit al roerend toe aan saus. Laat nog 1 minuut meekoken tot er een licht gebonden saus ontstaat.
  • Roer vervolgens de santen door de saus.
  • Verdeel de spruitjes over de borden en schenk de saus er overheen.
  • Garneer met paprika en bestrooi met seroendeng.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail