Ingemaakte citroenen

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u alleen fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.
 
U kent ze vast wel, die heerlijk ingemaakte citroenen die u bij veel Turkse winkels kunt kopen. Maak nu uw eigen ingemaakte citroenen. Ze zijn heerlijk bij heel veel gerechten: oosters, vegetarisch, vis, vlees, gevogelte. Noem maar op. U kunt ze nu heel eenvoudig zelf maken. Het enige nadeel is, dat u geduld zult moeten hebben. De citroenen moeten namelijk maar liefst 3 maanden rusten, vóórdat u ze kunt eten. Maak dus meteen maar een flinke hoeveelheid, zodat u voorlopig vooruit kunt als het moment daar is, en maak dan meteen maar nieuwe.
Bij dit recept ga ik uit van een pot van 500 ml. Wilt u meer tegelijkertijd inmaken, vermenigvuldig dan de hoeveelheden.
Zorg ervoor dat de pot goed gereinigd is. Eventueel uitkoken met soda en daarna goed afspoelen. Tenminste dat deden mijn moeder en mijn grootmoeder altijd als ze fruit en groente inmaakten. Een heel ouderwetse manier dus, maar nooit schimmel gezien op groente en fruit dat door hen was ingemaakt, terwijl sommige potten zelfs wel een paar jaar bewaard werden.

Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
3 citroenen
250 ml natuurazijn
1 theelepel cayennepeper
1 dessertlepel kurkuma
3 eetlepels fijn zout
BEREIDING
 
  • Boen de schil van de citroenen goed schoon.
  • Snijd de citroenen eerst doormidden en snijd dan iedere helft in vier parten.
  • Verwijder voorzichtig de pitjes zonder de citroenparten kapot te maken.
  • Vang het sap op.
  • Doe de citroenen en het sap in de pot.
  • Verhit azijn en zout in een steelpannetje, totdat het zout is opgelost en de azijn begint te koken.
  • Haal van het vuur en roer de specerijen er doorheen.
  • Giet de azijn over de citroenen. De citroenen moeten helemaal onderstaan.
  • Sluit de pot goed en keer even om.
  • Bewaar op een donkere plek. Na drie maanden zijn ze klaar voor gebruik.
  • Eet smakelijk.

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail