Ingemaakte groene asperges

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Ingemaakte groene asperges zijn heerlijk op toast, op brood, als koud hapje bij de borrel, in de saus bij een pastagerecht of als vulling voor de aspergesoep.

 
Inmaken of wekken is een eeuwenoude methode om groenten en fruit te bewaren. Mijn grootmoeder en moeder deden het al, ieder jaar opnieuw. Daar zijn heel wat uren in gaan zitten, want zij hadden nog niet al die handige producten en snufjes, die wij wel tot onze beschikking hebben. Zelfs gasfornuizen bestonden toen nog niet.
Pas toen het groente en fruit dat te krijgen was in de winkels niet langer seizoensgebonden was en er steeds meer producten op de markt kwamen waaronder ingeblikt en diepvriesvoedsel, is het inmaken steeds meer in onbruik geraakt. Bewaarmethoden als inmaken en fermenteren komen zo langzamerhand steeds meer terug, mede onder invloed van het ‘groene’ streven naar duurzaamheid, verantwoorde en gezonde voeding, milieubewustzijn, etcetera. Daarom op de website van Groenteboer Marco een recept voor ingemaakte groene asperges.
 
Ingemaakte groene asperges zijn 6 maanden houdbaar en u heeft altijd iets achter de hand, ook in tijden dat asperges al lang niet meer in de winkel te krijgen zijn.

Probeer, behalve ingemaakte groene asperges ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram groene asperges
1/2 liter witte wijnazijn
1/2 liter water
knoflook
bladpeterselie
olijfolie
zout
BEREIDING
 
 • Was de groene asperges, verwijder de harde uiteinden en snijd ze in de lengte doormidden.
 • Breng 1/2 liter witte wijnazijn samen met 1/2 liter water aan de kook.
 • Doe nu de asperges er in en kook ongeveer 3 minuten.
 • Haal de asperges voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
 • Laat ze op een theedoek uitlekken en dep daarna goed droog met wat keukenpapier.
 • De asperges zijn nu klaar voor verdere bereiding.
 • Snijd 2 of 3 teentjes knoflook in stukjes en meng dit met de olijfolie, wat zout en een beetje peterselie.
 • Schep dit mengsel over de stengeltjes, zorg ervoor dat ze allemaal een dun laagje meekrijgen.
 • Neem een schone inmaakpot of wekpot en zet hierin de asperges.
 • Giet nu heel langzaam de olijfolie in de pot, totdat de asperges onder staan. Dit is om te voorkomen dat er lucht in de pot blijft.
 • Sluit de wekpot goed af en zet hem op een koele, donkere plaats weg gedurende ongeveer een maand.
 • Daarna kunnen de ingemaakte groene asperges worden gegeten.
 • Eet smakelijk!

TIP
Wil je er zeker van zijn dat je wekpot brandschoon is, kook hem dan uit met sodawater en spoel daarna goed schoon.
Doe wat soda in een pan met water en leg daar je wekpotten in. Breng het water aan de kook, laat even zacht doorkoken en vis dan de wekpotten er uit.
Spoel schoon met warm water en zet ze op de kop op een schone theedoek. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail