Japanse aspergesoep met krab, banaan en gember

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Japanse aspergesoep met krab, banaan en gember. Nog zo’n lekker recept uit de Aziatische keuken, een heel bijzonder soepje. Totaal anders en met smaakcombinaties, die je nooit tegen zult komen in de traditionele Hollandse en Europese aspergerecepten, maar wat is dit lekker. Probeer het eens!
Japanse aspergesoep is heerlijk als soep bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht. Als u Japanse aspergesoep combineert met mie of noedels heeft u zelfs (bijna) een volledige maaltijd.

Probeer, behalve deze Japanse aspergesoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram verse witte asperges
1 liter kippenbouillon (blokje of pot)
1 klein blikje krab
1 banaan
2 bolletjes gember
1 mespuntje kerriepoeder
suiker
nootmuskaat
BEREIDING
 
 • Schil de asperges en verwijder de houtige uiteinden.
 • Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 4 centimeter.
 • Breng de kippenbouillon aan de kook.
 • Voeg de aspergestukjes toe.
 • Laat ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken (afhankelijk van de dikte van de asperges).
 • Laat de krab uitlekken.
 • Verwijder eventueel harde stukjes en haal het krabvlees uit elkaar.
 • Pel de banaan en prak deze met een vork goed fijn.
 • Snijd de gemberbolletjes in hele kleine snippers.
 • Roer de aan moes geprakte banaan door de aspergesoep.
 • Voeg krab en gember toe.
 • Maak de Japanse aspergesoep af op smaak met kerriepoeder, zout, suiker en nootmuskaat.
 • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail