Japanse courgettesushi met asperge-bosui risotto

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Dit keer een niet-alledaags hapje uit de Japanse keuken. Japanse courgettesushi met asperge-bosui risotto. Ik had nog nooit eerder sushi gemaakt met dunne plakken courgette. Het was even een uitproberen, maar mmm… wat is dat lekker.
Deze maand is het Aspergemaand bij Groenteboer Marco, daarom heb ik de vulling nu met asperges gemaakt. Maar het is ook heel lekker met spinazie, raapsteeltjes, snijbiet, kastanjechampignons of shiitake paddestoelen bijvoorbeeld. Zorg er alleen voor dat de stukjes groenten in de risotto niet te groot zijn, want anders wordt het rollen een probleem.
Uiteraard kan de Japanse courgettesushi ook met witte asperges gemaakt worden in plaats van de groene asperges, die ik opgenomen heb in dit recept.

Probeer, behalve deze Japanse courgettesushi, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
7 groene asperges : 5 in de risotto + 2 in de rolletjes
2 bosuitjes
courgette in lange dunne plakken gesneden
500 ml groentebouillon
150 gr risotto rijst
1 eetlepel kokosvet of neutrale olie
wasabi naar smaak
1 theelepel sushi-azijn
olie
BEREIDING
 
  • Was de groene asperges en verwijder de onderkant.
  • Snijd 5 groene asperges in stukjes van een paar cm en houd de kopjes apart.
  • Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes.
  • Was de rijst tot het water doorzichtig is.
  • Verwarm het kokosvet of olie in een pan met dikke bodem.
  • Voeg de rijst toe en schep om, laat even bakken.
  • Voeg beetje bouillon toe, goed roeren en op een laag vuur zetten.
  • Voeg nu de gesneden groene asperges toe, maar houd de kopjes apart.
  • Steeds als alle bouillon is opgenomen door de rijst doe je er weer wat bouillon bij.
  • Ga door tot de rijst gaar is.
  • Voeg dan de gesneden bosuitjes toe.
  • Breng op smaak met wat wasabi, zout en sushi-azijn.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd de courgette in dunne, lange plakken, die je straks gaat gebruiken om de risotto in te rollen.
  • Smeer de twee overgebleven asperges en de courgetteplakken in met olie en grill in een grillpan.
  • Leg de courgetteplakken op een vel plastic folie (of een sushimatje) zodat ze goed aansluiten.
  • Breng een laagjeafgekoelde risotto aan op de courgetteplakken. Druk goed aan en maak het niet te dik.
  • Leg er nu een gegrilde asperge overdwars er bovenop en rol stevig op.
  • Draai het plastic folie dicht als een toffee en leg in de koelkast.
  • Voordat je serveert, haal je het uit het folie en snijd je het met een scherp mes in stukken van sushiformaat.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail