Kapucijner-kerriesoep met wortel,
sinaasappelsap, feta en koriander

In het seizoen van verse kapucijners, een soepje met een Indiaas tintje: kapucijner-kerriesoep.
Bij dit recept voor kapucijner-kerriesoep wordt uitgegaan van kant-en-klare Indiase kerriesaus. Dat is echter lang niet overal te krijgen. U kunt dit eventueel vervangen door kerriepoeder in combinatie met een pepertje. Anders natuurlijk, maar ook lekker.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze kapucijner-kerriesoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
800 gram kapucijners (gedopt gewicht)
1 ui
150 gram wortels
1-2 sinaasappels, 100 ml sap
15 gram koriander (garnering)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 pot Indiase kerriesaus (520 gram)
1 eetlepel tomatenpuree
50 gram feta (garnering)
1 tablet groentebouillon
500 ml water
BEREIDING
 
  • Dop de kapucijners en kook ze beetgaar in ongeveer 7 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Schrap de wortelen en snijd in dunne reepjes.
  • Fruit de ui in een beetje olie glazig in een soeppan.
  • Voeg de wortelreepjes toe en bak 2 minuten mee.
  • Roer de tomatenpuree er doorheen en bak nog een half minuutje.
  • Voeg vervolgens kerriesaus, het groentebouillonblokje, het sinaasappelsap en het water toe.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten goed doorkoken.
  • Schep nu de uitgelekte kapucijners door de soep en verwarm de soep nog zo’n 7 minuten. Niet meer koken!
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kapucijner-kerriesoep met feta en koriander als garnering.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail