Hartige kapucijnerschotel met paksoi

Een hartig, eenvoudig klaar te maken en smaakvol recept, deze kapucijnerschotel met paksoi. Lekker met rijst, aardappelen, couscous of pasta.
Met verse kapucijners is deze kapucijnerschotel met paksoi natuurlijk het lekkerst, maar als u niet veel tijd hebt en toch iets smakelijks en gezonds op tafel wilt zetten, dan is een pot gauw geopend.
Deze kapucijnerschotel met paksoi is zowel met als zonder speklapjes lekker. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de speklapjes te vervangen door de baconreepjes van De Vegetarische Slager, ook verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze kapucijnerschotel met paksoi, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
400 gram verse kapucijners (gedopt gewicht)
1 struik paksoi
1-2 teentjes knoflook
2 uien
400 gram magere speklapjes
peper en zout
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ketjap manis
tabasco
BEREIDING
 
 • Snijd de speklapjes in reepjes.
 • Bestrooi ze met peper, zout en chilipoeder.
 • Pel de knoflook en de uien en snijd in snippers.
 • Kook de kapucijners in ruim water met wat zout.
 • Snijd de paksoi in reepjes.
 • Verhit olijfolie in een wok of hapjespan.
 • Bak hierin de spekreepjes lichtbruin.
 • Voeg knoflook en ui toe en roerbak nog 5 minuten.
 • Schep de kapucijners en de paksoi erdoor en verwarm alles, al omscheppend, 3-4 minuten.
 • Voeg ketjap manis en tabasco toe.
 • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail