Kapucijnertaart met spekjes

Altijd lekker, zo’n stevige en hartige kapucijnertaart met spekjes.
Als tussendoortje, als borrelhap of als snack voor de picknick, voor de lunch of als diner, altijd goed deze kapucijnertaart met spekjes.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze kapucijnertaart met spekjes, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
400 gram kapucijners (gedopt gewicht)
2 uien
½ bosje peterselie
1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
3 eetlepels olijfolie
250 gram magere spekreepjes of bacon van De Vegetarische Slager.
75 gram geraspte oude kaas
1 pakje bladerdeeg
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Dop de kapucijners en kook 5 – 10 minuten. Laat daarna goed uitlekken.
  • Bekleed de springvorm met bladerdeeg.
  • Snijd het deeg op 1 cm van de rand een beetje in, maar niet helemaal door.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrijk met tomatenpuree.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie.
  • Bak de spekreepjes totdat ze knapperig zijn.
  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Voeg de ui toe aan het spek en bak 3 minuten mee. Zorg ervoor dat de uien niet bruin worden.
  • Schep er de kapucijners met de fijngehakte peterselie doorheen en laat nog eens 2 minuten meekoken op laag vuur.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenten over de springvorm.
  • Bestrooi met de kaas.
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail