Klassieke asperges met boter, krieltjes, ei en ham

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Klassieke asperges met geklaarde boter, krieltjes, hard gekookt ei en ham mogen natuurlijk niet ontbreken in de lijst met recepten van Groenteboer Marco.
Dat wil zeggen, klassieke asperges volgens de Limburgse en Vlaamse aspergeliefhebbers, want elders op de wereld zijn heel andere opvattingen over wat klassieke asperges zijn. Hoe dan ook, onze klassieke asperges zijn staan garant voor een heerlijk diner.

Probeer, behalve deze klassieke asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
Per persoon
1 pond witte asperges
1 ei
250 gram krieltjes

Overige ingrediënten
1 pakje roomboter (hoeveelheid afhankelijk van aantal eters)
verse peterselie
zout en peper
nootmuskaat

BEREIDING
 
 • Schil de asperges vanaf het kopje van boven naar beneden met een dunschiller. Doe dit twee keer en verwijder de houtige uiteinden.
 • Bewaar de uiteinden en de schillen om er soep van te maken.
 • Zet de asperges zo mogelijk rechtop in een pan met water en een snufje zout, probeer of de kopjes boven kunnen blijven.
 • Zodra het water kookt, zet u het vuur laag zetten en laat u de asperges nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
 • Daarna zet u het vuur uit en laat u de asperges nog 10-15 minuten garen, met het deksel op de pan.
 • De kook- en gaartijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. Controleer dus tussendoor of ze al gaar zijn.
 • Kook de krieltjes (of andere aardappelen).
 • Kook per persoon een ei half-hard of hard, tussen de 6 en 10 minuten
 • Smelt roomboter in een pannetje op een heel laag vuur. De boter mag niet bruisen en niet bruin worden.
 • Schep tussendoor zoveel mogelijk eiwitbestanddelen eraf en/of zeef de boter door een katoenen doek voor optimaal resultaat.
 • Leg de asperges voorzichtig in een schaal en garneer met de eieren.
 • Rasp er wat nootmuskaat overheen en bestrooi met gehakte peterselie.
 • Serveer de aardappelen en de gesmolten boter in aparte schalen.
 • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail