Knolselderij- bloemkoolsoep

Met de ‘vergeten’ groente knolselderij kun je allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Wie zin heeft in een lekker soepje, maar net even anders, hier een recept voor knolselderij- bloemkoolsoep. Het geheim dat deze knolselderij- bloemkoolsoep zo lekker maakt, is de gepofte knoflook die u toevoegt.
Probeer ook eens een aantal van onze andere knolselderijrecepten uit. Verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, maar o zo lekkere knolselderijgerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen maken.

INGREDIËNTEN
 
1 knolselderij
1 bloemkool
150 gram ontbijtspek (optioneel)
bolletje knoflook
takje rozemarijn (optioneel)
2 sjalotten
2 eetlepels nootmuskaat
1 eetlepel foelie (optioneel)
1 eetlepel (pikante) paprikapoeder
1/4 Spaanse peper (optioneel)
1 groentebouillonblokje
olijfolie;
peper en zout
 
TIP
Wilt u biologische bouillon in de knolselderij-bloemkoolsoep?
Geen probleem! Bij Groenteboer Marco kunt u zowel biologische bouillonblokjes kopen als kant-en-klare bouillons van De kleinste Soepfabriek.
 
Liever geen spek, maar toch een hartige toevoeging aan uw knolselderij-bloemkoolsoep?
Ook geen probleem! Vervang dan het spek door de lekkere bacon van De Vegetarische Slager.
Oók verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het topje van de hele, ongepelde knoflookbol af.
  • Leg de (onthoofde) knoflookbol op een stukje aluminiumfolie.
  • Schenk er een heel klein beetje olijfolie bij en eventueel een takje rozemarijn.
  • Vouw het aluminiumfolie als een pakketje dicht.
  • Leg het pakketje in een ovenschaal.
  • Na 30 minuten in de oven is de knoflook gepoft.
  • Schil ondertussen de knolselderij en snijd in vierkante blokjes.
  • Was de bloemkool en snijd de bloemkoolroosjes van de stam.
  • Pel de sjalotten en snijd in grove stukken.
  • Doe eventueel hetzelfde met de Spaanse peper.
  • Breng een pan met 1 liter water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op.
  • Zet een andere grote pan op het vuur en schenk hier een flinke scheut olijfolie in.
  • Uien en Spaanse peper toevoegen en aanfruiten.
  • Voeg na 2 minuten de blokjes knolselderij toe.
  • Bak dit kort mee (± 2 min.).
  • Giet nu een klein laagje bouillon in de pan.
  • Voeg na 5 minuten de bloemkoolroosjes toe.
  • Giet nog wat bouillon in de pan. De groenten moeten voor 3/4 onder water staan.
  • Strooi nu nootmuskaat, paprikapoeder en eventueel de foelie in de pan.
  • Even goed doorroeren.
  • Laat de knolselderij-bloemkoolsoep rustig 20 minuten op middelhoog vuur doorpruttelen.
  • Af en toe even de groenten omscheppen.
  • Haal na 30 minuten de knoflookbol uit de oven.
  • Laat de knoflookbol afkoelen.
  • Druk daarna voorzichtig de gepofte teentjes uit de bol.
  • De soep is ondertussen ook wel klaar.
  • Voeg naar smaak 2 tot 4 gepofte knoflooktenen bij de knolselderij-bloemkoolsoep.
  • Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer.
  • Gebruik de bouillon om er een mooi glad soepje van te maken.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Snijd de ontbijtspek in blokjes en bak ze krokant in een koekenpan.
  • Zet de knolselderij-bloemkoolsoep terug op een laag vuur en verwarm de soep nog even (NIET koken).
  • Strooi wat spekjes door de knolselderij-bloemkoolsoep, nadat je opgeschept hebt.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Knolselderijrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail