Koude slasoep met Hollandse garnalen

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze koude slasoep met Hollandse garnalen maar eens. Heerlijk!

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Koude slasoep met Hollandse garnalen is lekker als lunch, als tussendoortje of bij de picknick in het park.

INGREDIËNTEN
 
1 kropsla
2 eetlepels olijfolie
1 sjalot
1 prei
1 teen knoflook
1 laurierblad
1 liter kippenbouillon (2 blokjes)
100 ml slagroom of kookroom
1 theelepel citroensap
100 gram hollandse garnalen
BEREIDING
 
  • Maak eerst de bouillon en zet apart.
  • Maak de slabladeren los, maar houd het hart van de sla achter.
  • Was de bladeren, dep ze droog en scheur in grove stukken.
  • Pel de sjalot en snijd in snippers.
  • Was de prei en snijd in ringen van ongeveer 1 cm.
  • Pel de knoflook en snijd in snippers.
  • Verhit een beetje olie in een pan en bak 2 minuten de sjalot, prei, knoflook en sla.
  • Voeg bouillon en laurier toe en laat de soep 3 minuten doorkoken.
  • Voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook, laat 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer. Is de soep te dik, voeg dan nog wat water toe.
  • Voeg het citroensap toe en maak af op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep afkoelen.
  • Snijd het hart van de sla in reepjes.
  • Garneer de soep in de kommen met de reepjes sla en de garnalen.
  • Geef er stokbrood of geroosterd brood bij met wat boter.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail