Koude slataart met ijsbergsla en yoghurt

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Een koude slataart met ijsbergsla. Er komt geen kookkunst aan te pas. Gewoon groenten snijden en in laagjes leggen en dat is het. Zelfs mensen die alleen maar een eitje kunnen bakken, kunnen met deze slataart met ijsbergsla, indruk maken op hun omgeving.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze koude slataart met ijsbergsla en yoghurt is lekker bij alle gelegenheden. U moet hem ruim van tevoren maken, dus u hoeft niks meer te doen als uw gezelschap er is, behalve in punten snijden en serveren natuurlijk. Lekker voor een diner, voor de lunch, als tussendoortje of bij de picknick.

INGREDIËNTEN
 
1 krop ijsbergsla
1 komkommer
1 grote ui
1 vleestomaat
1 winterwortel geraspte
4 eieren
hamreepjes, kipfilet of gerookte vis (optioneel)
plakken (pittige) kaas
halve liter dikke yoghurt
bekertje crème fraîche
 
N.B. Ingrediënten (behalve de yoghurt en de crème fraîche) en de hoeveelheden kunt u eventueel aanpassen aan uw smaak of wat er nog maar in de koelkast aanwezig is.
BEREIDING
 
  • Kook de eieren. Niet te zacht, want u gaat ze in plakjes snijden, ongeveer 8-9 minuten moet goed zijn.
  • Was alle ingrediënten en zet schaaltjes klaar voor ieder ingrediënt, want u gaat laagjes maken en dat werkt lekker vlot door. Bovendien kunt u op die manier ieder ingrediënt afzonderlijk lekker maken door (verse) kruiden en specerijen toe te voegen.
  • Was de ijsbergsla, haal de blaadjes voorzichtig los en dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Was de komkommer en snijd schijfjes met een kaasschaaf en voeg peper en zout en eventueel naar smaak wat andere kruiden en specerijen.
  • Pel de ui en snijd in dunne ringen.
  • Was de tomaten en snijd in dunne plakjes. Laat er zoveel mogelijk vocht uitlekken en maak lekker met (verse) kruiden en peper en zout. Vind u het lekkerder zonder velletje? Pel ze dan eerst.
  • Was en rasp de wortel(s) en maak lekker met kruiden en specerijen naar smaak.
  • Wilt u vis of vlees toevoegen, snijd dit dan in reepjes of verbrokkel het.
    Let op bij de kaas of de smaak ervan goed combineert met de vis of het vlees dat u in de taart wilt gebruiken. Even proeven dus.
  • Bedek de bodem van een springvorm met 2-3 lagen ijsbergslablaadjes.
  • Maak een laag komkommerschijfjes bovenop de ijsbergsla.
  • Maak een laagje uien bovenop de komkommer.
  • Maak een laagje tomaat bovenop de uien.
  • Meng de yoghurt met de crème fraîche in een aparte kom en giet de helft ervan over de tot nu toe opgebouwde laagjes.
  • Maak een laagje geraspte wortel.
  • Maak daar bovenop een laagje van de plakjes ei.
  • Maak hierna eventueel een laagje met vlees of vis.
  • Giet nu de andere helft van de yoghurt er overheen.
  • Sluit de taart af met een laag van plakken kaas.
  • Daarna drukt u het geheel goed aan en u zet de taart een nacht in de koelkast.
    Omdat u het aangedrukt hebt en alles in de koelkast nog verder zakt, komt er vocht uit. Zet uw springvorm daarom in een kom of pan of leg er een gevouwen handdoek onder om het vocht op te vangen.
  • De volgende dag kunt u de taart in punten snijden.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    U kunt extra druk uitoefenen op de slataart door een bord op de vulling te leggen en daar iets zwaars bovenop te zetten, bijvoorbeeld een groot blik bonen.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail