Kroketjes van spruitjes, aardappel en bacon. Een Jamie Oliverrecept

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Kroketjes van spruitjes, aardappel en bacon. Als deze kroketjes gloeiend heet uit de pan komen… mmmmm, ultieme verwennerij. Alweer zo’n leuk, eenvoudig te maken Jamie Oliverrecept. Voor tussendoor of bij de borrel, altijd lekker. U kunt er natuurlijk ook ‘bitterballen’ van maken voor bij de borrel, receptie of feestje.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
250 gram spruitjes of ½ wittekool
400 gram aardappels
2 sjalotjes
verse salie, handvol
3 plakjes gerookte bacon (of ontbijtspek)
¼ geraspte muskaatnoot
1 eetlepel grove mosterd in de kroketjes
1 theelepel extra grove mosterd voor erbij
handvol witte broodkruimels (of paneermeel)
2 eetlepels bloem, plus extra voor het bestuiven
1 ei
1 eidooier
5 eetlepels mayonaise
BEREIDING
 
  • Schil, was en kook de aardappels.
  • Maak de spruiten schoon en snijd in fijne snippers.
  • Pel de sjalotjes en snipper fijn.
  • Snijd ook het spek in fijne snippers.
  • Verhit een scheut olie in een grote koekenpan en bak daarin de stukjes bacon een paar minuten op middelhoog vuur.
  • Als ze beginnen te verkleuren, draait u het vuur lager en voegt u de sjalotsnippers toe.
    Wanneer de bacon knapperig wordt, voegt u de spruitjes of kool toe, plus een scheutje water, en legt u het deksel op de pan.
  • Laat de spruitjes/kool een paar minuten smoren en neem de pan dan van het vuur.
  • Pureer de aardappels in een kom (met stamper of pureeknijper, nooit met een staafmixer) en roer de eidooier, nootmuskaat, 1 theelepel van de mosterd, een snuf zwarte peper en de bacon-groentemix er doorheen.
  • Vorm van dit mengsel met bebloemde handen balletjes van (plus minus golfbalgrootte) en rol ze tot ‘kroketjes’ of ‘bitterballen’.
  • Laat de ‘kroketjes’ ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de broodkruimels met de fijngehakte salie in een kom of op een diep bord. Doe de bloem in een andere kom of bord, en doe het losgeklopte ei in een andere kom of diep bord.
  • Bestuif de kroketjes een voor een met bloem, wentel ze daarna door het losgeklopte ei en vervolgens door de broodkruimmix.
  • Verhit een laagje van 2 cm olie in een pan of wok en bak de kroketjes in porties krokant en goudbruin.
  • Meng 1 eetlepel mosterd met de mayonaise, en geef deze saus bij de heet opgediende kroketjes.
  • Smullen maar!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail