Lasagna van knolselderij

Met de ‘vergeten’ groente knolselderij kun je allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Deze lasagna gemaakt van knolselderij is weer eens wat anders dan de gebruikelijke pasta en … kinderen zijn er gek op. In combinatie met een frisse salade serveert u met deze lasagna niet alleen een heerlijk, maar ook een bijzonder diner.
Probeer ook eens een aantal van onze andere knolselderijrecepten uit. Verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, maar o zo lekkere knolselderijgerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen maken.

INGREDIËNTEN
 
1 knolselderij
1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
4 Roma tomaten
1 ui
3 teentjes knoflook
1 bakje verse basilicum
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde oregano
2 blikken tomatenblokjes op sap
500 gram rundergehakt
40 gram roomboter
40 gram bloem
500 ml melk
1 zakje belegen geraspte kaas
2 eetlepels olijfolie
zeezout
zwarte peper
BEREIDING
 
    De bolognese saus
  • Was de winterwortel en de bleekselderij.
  • Snijd alles daarna in blokjes.
  • Hak de ui en de knoflook fijn.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  • Neem een hapjespan en fruit ui en knoflook in olijfolie.
  • Voeg daarna het gehakt toe en roerbak dit totdat het mooi bruin is.
  • Strooi er wat peper en zout overheen en roer door.
  • Voeg winterwortel en bleekselderij toe en bak dit 2 minuten mee.
  • Voeg dan de tomatenblokjes toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Zet het vuur laag en voeg nog 2 blikken tomatenblokjes.
  • Voeg de basilicum en oregano toe en roer goed door.
  • Was de verse basilicum, snijd in stukjes en voeg ook dit toe.
  • Proef de saus en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
  • Laat de saus minimaal een half uur pruttelen op een laag vuur, zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.
  •  
    De lasagna

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de knolselderij en snijd door de helft.
  • Snijd daarna van iedere helft hele dunne plakken, dit worden je lasagnabladen.
  • Blancheer de plakken kort in kokend water met wat zout zodat ze straks mooi zacht worden.
  • Neem een grote ovenschaal en vet deze in met wat olijfolie.
  • Maak een onderste laag van de helft van de knolselderijplakken.
  • Schep hier de helft van de saus op.
  • Leg hier de andere helft van de knolselderijplakken op.
  • Schep hier de laatste helft van de saus op.
  •  
    De béchamelsaus

  • Neem een pan met dikke bodem en smelt hier zachtjes de boter in.
  • Voeg daarna de bloem in een keer toe.
  • Roer totdat er een glad mengsel ontstaat.
  • Verwarm dit 2 tot 3 minuten zachtjes en blijf goed roeren om te voorkomen dat het mengsel verkleurt.
  • Voeg daarna al roerende een scheut melk toe.
  • Als de melk helemaal is opgenomen, voeg je al roerende een nieuwe scheut melk toe.
  • Dit herhaal je totdat de saus licht gebonden is.
  • Zet de pan daarna op je kleinste pitje en laat de saus al roerende heel zachtjes nog een paar minuten indikken.
  • Breng de saus op smaak met een beetje zout, versgemalen zwarte peper en eventueel een snufje nootmuskaat.
  • Giet de béchamelsaus over de lasagna en verdeel het goed.
  • Strooi hierover de geraspte belegen kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de lasagna af in ongeveer circa 45 minuten, totdat er een mooi bruin korstje op de lasagna zit.
  • Eet smakelijk!
  •  
    TIP
    De lasagna is goed in te vriezen dus als je meer porties maakt, kan het nadat het afgekoeld ia, zo de diepvries in.

Terug naar Knolselderijrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail