Limburgse aspergesoep met ham en ei

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Limburgse aspergesoep met ham en ei, een traditioneel soeprecept uit de aspergeprovincie bij uitstek, Limburg.
Limburgse aspergesoep met ham en ei is heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze Limburgse aspergesoep met ham en ei ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
300 gram verse witte asperges
1 liter groentebouillon (blokje of pot)
200 gram beenham
3 hardgekookte eieren
1 eetlepel peterselie
1 dl slagroom
1 theelepel suiker
30 gram bloem
30 gram boter
zout en peper
BEREIDING
 
  • Snijd de geschilde asperges in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  • Houd de kopjes van de asperges heel en leg ze opzij.
  • Zet de bouillon op en voeg de suiker toe.
  • Kook de asperges (behalve de kopjes) in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Pureer de aspergesoep met de staafmixer.
  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Giet er al roerende beetje voor beetje de gepureerde soep toe.
  • Voeg als laatste de slagroom toe en roer goed.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Kook als laatste de kopjes nog 3 minuten in de aspergesoep.
  • Snijd de beenham in smalle reepjes.
  • Pel de eieren en druk deze door een grove zeef of hak in fijne stukjes.
  • Verdeel de reepjes ham en de aspergekopjes over de soepkommen of borden.
  • Schep de romige aspergesoep hierover uit en garneer de soep met de fijne eiersnippers en de peterselie.
  • Serveer de soep warm.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail