Linzensalade met broccoli en ei

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Linzensalade met broccoli en ei is een stevige, goed vullende salade en zeer geschikt om als maaltijdsalade geserveerd te worden. De linzensalade met broccoli kan zowel lauw als koud gegeten worden, beide erg lekker.
Geschikt als maaltijdsalade voor lunch, picknick, of diner. Lekker in combinatie met lekker brood, warme of koude rijst, quinoa of aardappelen.

Probeer, behalve deze linzensalade met broccoli en ei, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram broccoli
1 rode ui
2 teentjes knoflook
275 gram ongekookte blonde linzen of linzen uit een blik
4 eieren
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode-wijnazijn
2 theelepels mosterd
BEREIDING
 
  • Snijd de broccoli in (halve) roosjes en de stengel in (halve) plakjes of blokjes.
  • Pel en halveer de knoflookteentjes.
  • Kook de eieren hard in 8 minuten en laat ze daarna schrikken onder koud stromend water.
  • Pel de eieren en snijd ze in parten.
  • Kook de linzen volgens de gebruiksaanwijzing samen met de knoflook.
  • Gebruik je linzen uit blik, giet dan eerst af, spoel met stromend water en laat heel goed uitlekken in een zeef.
  • Roerbak daarna de linzen met de knoflook en een klein beetje olie om aanbranden te voorkomen.
  • Gebruik de broccoli rauw of blancheer 3 minuten in een pan kokend water. Giet af en laat heel goed uitlekken.
  • Snijd de ui in hele fijne (halve) ringen.
  • Klop een dressing van de olie, azijn en mosterd.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Verwijder eventueel de knoflook uit de warme linzen.
  • Schenk de dressing over de warme linzen, dan wordt het beter opgenomen.
  • Voeg dan de uitgelekte broccoli en rauwe ui toe.
  • Schep om en verdeel de partjes ei over de salade.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail