Marokkaanse tajine met doperwten, venkel en rundvlees

Ook een lekkere Marokkaanse tajine met doperwten mag natuurlijk niet ontbreken in het seizoen van de verse doperwten. Geurig! Uw huis is vervuld van een heerlijke geur door de lange stooftijd en heel smakelijk bovendien.
Deze Marokkaanse tajine met doperwten is heerlijk met Marokkaans brood (lekker dippen), maar natuurlijk ook met couscous, bulgur, rijst of aardappelen.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze Marokkaanse tajine met doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
300 gram doperwten (gedopt gewicht)
2 venkelknollen (± 500 gram)
2 ½ eetlepel verse koriander
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tomaten
700 gram magere riblappen
3 eetlepels slaolie
2 eetlepels olijfolie
1½ theelepel zwarte peper
1½ theelepel gemberpoeder
1 mespunt saffraanpoeder
zout
BEREIDING
 
  • Snijd het vlees in grove stukken.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Ontvel de tomaten en snijd n stukjes.
  • Zet de tajine (of braadpan) op een vlamverdeler op het vuur.
  • Schenk de olie in de pan en leg het vlees erin.
  • Bak het vlees met de peper, gemberpoeder, saffraan en wat zout 10 minuten op een half hoog vuur.
  • Voeg vervolgens ui, knoflook, tomaten en koriander toe, en bak dit enkele minuten mee. Schep af en toe om.
  • Voeg voldoende warm water toe, zodat het vlees onder staat.
  • Doe het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag vuur 2 uur stoven.
  • Maak de venkelknollen schoon, verwijder de harde kern en snijd beide knollen in 8 delen.
  • Verdeel de venkel en de doperwten over het vlees.
  • Lepel wat van het stoofvocht over de groenten en bestrooi met wat zout.
  • Laat de tajoine met doperwten nog 1 uur stoven.
  • Schep zo nu en dan wat saus over de groenten en voeg indien nodig nog wat water toe.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail